Patronatele au cerut Guvernului o strategie de relansare a economiei româneşti

Patronatele au cerut guvernului o strategie de relansare a economiei româneşti, care la ora actuală nu există, a declarat, luni, 17 mai, preşedintele UGIR 1903, Cezar Corâci, după şedinţa Consiliului Economic şi Social (CES).

„E nevoie de elaborarea unui asemenea document, o strategie de relansare a economiei româneşti, care să explice cetăţenilor României de ce trebuie să facă acest efort şi care să ne dea o perspectivă pentru lunile următoare”, a subliniat Corâci.

Acesta a precizat că atât patronatele cât şi sindicatele înţeleg situaţia grea în care se află România şi vor să caute o soluţie, împreună cu guvernul, care să fie acceptată de FMI.

„Nimeni nu a negat pe fond parametri principali ai scrisorii de intenţie, ci a negat detaliile. Nu cred că FMI nu îşi doreşte ca în România să nu existe un acord care să aibă sprijinul partenerilor sociali şi al sindicatelor, ceea ce ar asigura liniştea şi stabilitatea internă. De asemenea, nimeni nu a negat că trebuie să reducem cheltuielile bugetare nejustificate, dar asta nu înseamnă neapărat reducerea salariilor cu 25 la sută şi că trebuie să ne încadrăm în deficitul bugetar, încă din luna următoare”, a explicat preşedintele UGIR-1903 .

Potrivit sursei citate, patronatele susţin măsurile de austeritate anunţate de Guvern, dar numai pe o perioadă limitată.

„Fără acceptarea şi de către sindicate a termenilor din acord, riscăm să vedem mişcări continue de stradă şi o instabilitate care nu va duce decât la agravarea situaţiei economice„, a mai spus preşedintele UGIR 1903, Cezar Corâci.

Scrisoarea de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional nu a obţinut luni avizul Consiliului Economic şi Social.

În locul avizului, CES va trimite Guvernului o scrisoare în care va comunica poziţia părţilor. Sindicatele au dat un vot negativ, cu solicitarea retragerii textului şi constituirea unei comisii tripartide, care să elaboreze un nou text, care să cuprindă amendamentele propuse de sindicate şi patronate.

Partea guvernamentală a dat aviz favorabil fără amendamente, iar partea patronală s-a abţinut, cerând amendamente la această scrisoare. Preşedintele Traian Băsescu a precizat că acest Memorandum nu va fi aprobat de Guvern dacă nu are aviz favorabil din partea membrilor CES.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata