Raportul Monti pentru relansarea pieţei unice: „Criza euro cere mai multă piaţă”

3

Fostul comisar european pentru piaţa internă şi concurenţă, Mario Monti, a fost însărcinat de preşedintele Comisiei Europene (CE), José Manuel Barroso, să pregătească un raport pentru relansarea pieţei unice. Monti se va afla la 20 iulie, la CE, la Bruxelles, pentru a discuta raportul său, informează Corriere della Sera.

„Libera Universita Internazionale degli Studi Sociali (LUISS) din Roma a organizat marţi o conferinţă în care s-a discutat despre raportul lui Monti.
Piaţa unică europeană „este mai necesară ca oricând chiar dacă astăzi este mai puţin populară ca oricânď’, este de părere Monti, preşedinte al prestigioasei Universităţii Bocconi din Milano.

Fostul comisar european consideră că Europa trebuie să se ferească de „oboseala generată de integrare”, un sindrom periculos care, dacă se amestecă cu crize locale precum cea din Grecia, face să se clatine casa comună. Pentru a se depăşi criza euro şi „a extrage din ţările încă neintegrate acel plus de productivitate necesar” este necesar în prezent să se lucreze la consens. În opinia lui Monti, acesta este „taurul ce trebuie luat de coarne”.

În raportul Monti, o distilare de lucruri practice pentru a face bilanţul sănătăţii Europei, se lansează o serie de propuneri pentru a proteja piaţa unică de riscurile naţionalismelor economice: crearea unei pieţe unice digitale; garantarea mobilităţii lucrătorilor; integrarea normelor pentru achiziţiile publice; dezvoltare maximă a „green economy”; politici fiscale şi financiare omogene.

Sectoarele strategice pentru Monti sunt energia, taxele şi libera circulaţie. O piaţă unică a energiei va accelera introducerea noilor tehnologii cu noi norme privind sursele regenerabile, contoarele şi reţelele inteligente.
Coordonarea fiscală va combate practica răspândită printre întreprinderi şi cetăţeni de a alege guverne care oferă mai puţine impozite şi controale. În ceea ce priveşte libera circulaţie, printre propuneri se numără o carte de liberă circulaţie în UE, abolirea dublei taxe de înmatriculare pentru automobile şi recunoaşterea documentelor oficiale în diferite state.

Monti este de părere că Germania trebuie să revină la poziţia de locomotivă economică şi punct de referinţă, cu „economia socială de piaţă” a sa. „Piaţa este astăzi slabă şi în numele libertăţii ar fi mare tentaţia de a introduce dezechilibre pentru a apăra întreprinderea”, a avertizat Monti. În opinia sa, numai piaţa şi concurenţa, acel mix de interese între consumatori şi producători, vor face să crească economia.
Deşi este de acord cu un rol activ al partenerilor sociali, Monti s-a declarat îngrijorat de faptul că lupta împotriva sărăciei – în mod corect inclusă în multe propuneri politice de reducere a asimetriei veniturilor – ar putea eşua în final, „expunând UE la o periculoasă pierdere de credibilitate”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata