Răsturnare de situație în Germania

Germanii sunt în general favorabili atragerii în ţară de imigranţi calificaţi, dar consideră guvernul incapabil să trateze problemele refugiaţilor.

Din cei 3.000 de respondenţi, 68% au fost de acord cu afirmaţia: ‘Guvernul federal nu are un plan despre cum să se ocupe de refugiaţi în Germania‘. La aceeaşi întrebare, 17% au răspuns negativ, iar 14% nu au avut o opinie. 53% dintre respondenţi s-au declarat favorabili acceptării unu număr mai mare migranţi înalt calificaţi în viitor.

În schimb, 86% dintre intervievaţi au spus că sunt îngrijoraţi că extremismul de dreapta şi violenţele rasiste sunt în creştere în urmă migraţiei, iar 73% s-au declarat preocupaţi că infracţiunile şi atacurile teroriste s-ar putea înmulţi.

Solicitaţi să indice cele mai mari provocări cu care se confruntă Germania, 27% au răspuns: ‘migraţia, refugiaţii şi azilul’, urmate de ‘justiţia socială’ (22%), schimbările climatice şi mediul (13%).

 Germania, care este cea mai mare economie europeană,  în prezent, are un deficit de aproximativ 1,6 milioane de angajaţi calificaţi. Iar oamenii de afaceri din Germania sunt extrem de îngrijoraţi de lipsa forţei calificate de muncă.

În perioada octombrie – decembrie existau pe plan naţional 1,46 milioane de locuri de muncă neocupate – cel mai ridicat nivel de după reunificarea Germaniei, în 1990 .  S-a înregistrat o creştere de 221.000 de locuri de muncă vacanțe, iar faţă de perioada similară din 2017 un avans de 275.000.

Evoluţia favorabilă a pieţei muncii este rezultatul creşterii robuste a Produsului Intern Brut al Germaniei timp de nouă ani la rând.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata