România a avut cea mai mare scădere din UE a lucrărilor de construcţii în luna februarie 2010

România a avut cea mai puternică scădere a volumului lucrărilor de construcţii din UE în luna februarie 2010 comparativ cu luna precedentă, aceasta după ce în 2008 România a fost lider absolut la construcţii în UE, arată datele prezentate luni de Oficiul european de Statistică (Eurostat).

În luna februarie 2010, comparativ cu luna precedentă, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 13,8 procente în România, cea mai mare scădere înregistrată de o ţară din Uniunea Europeană, aceasta după o scădere de 6,4 procente în luna ianuarie 2010, comparativ cu luna precedentă.
Comparativ, la nivelul zonei euro, volumul lucrărilor de construcţii a înregistrat o scădere de 3,3 procente în luna februarie comparativ cu luna precedentă, după o scădere de 0,9 procente în luna ianuarie. În Uniunea Europeană, volumul lucrărilor de construcţii a înregistrat o scădere de 2,9 procente în februarie, o scădere de 1,1 procente în ianuarie.

Şi în ritm anual, februarie 2010 comparativ cu luna februarie 2009, România a înregistrat o scădere semnificativă a volumului lucrărilor de construcţii, minus 26,9 de procente, de peste două ori mai mare faţă de scăderea de 10,6 procente înregistrată în luna ianuarie. La nivelul Uniunii Europene, scăderi mai mari au fost înregistrate doar în Bulgaria (minus 30 de procente) şi Slovenia (minus 28,7 procente). De remarcat că doar o singură ţară (Marea Britanie) a înregistrat o creştere, în ritm anual, a lucrărilor de construcţii în februarie 2010.

În ritm anual, lucrărilor de construcţii au înregistrat în luna februarie o scădere de 15,2 procente în zona euro şi o scădere de 10,2 procente în Uniunea Europeană, după o scădere de 10,6 procente şi, respectiv, 7,5 procente, în luna ianuarie.
În cazul României, conform datelor prezentate de Institutul Naţional de Statistică, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, în februarie 2010, cu 27,1 la sută faţă de perioada similară din anul precedent, cele mai afectate fiind construcţiile din sectoarele clădiri rezidenţiale (minus 60,9 la sută) şi clădiri nerezidenţiale (minus 36,8 la sută).

În februarie, în comparaţie cu luna anterioară, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 3,4 la sută, respectiv cu 13,8 la sută. Per ansamblu, în perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2010, comparativ cu intervalul similar din 2009, volumul lucrărilor de construcţii, serie brută, a scăzut cu 19,5 la sută, cele mai importante diminuări fiind înregistrate la lucrările de reparaţii capitale – cu 37,8 la sută, şi la lucrările de construcţii noi – cu 32,5 la sută.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata