Ţinta de deficit bugetar, salvată din nou prin sacrificarea mediului privat

– Finanţele au reuşit să se încadreze la limită în ţinta de deficit bugetar negociată cu FMI pentru primul semestru, de 18,2 mld. lei, însă rezultatul a fost obţinut prin sacrificarea investiţiilor şi amânarea plăţilor către mediul privat, inclusiv a rambursărilor de TVA, scrie Ziarul Financiar

Chiar şi aşa, cheltuielile totale au crescut cu 4%, în timp ce încasările au fost mai mici cu 0,1%.

Sumele pentru investiţii au fost cu 22% mai mici decât în primul semestru din 2009, în timp ce cheltuielile cu bunuri şi servicii au fost reduse cu numai 1,7%, iar cele cu personalul au scăzut cu 4,5%. În schimb, subvenţiile au crescut cu 6,3%, iar cheltuielile sociale cu peste 12%.

Practic, în ultima lună din fiecare trimestru Finanţele ajustează drastic cheltuielile de capital pentru a reuşi să respecte ţintele fiscale agreate cu FMI.

Potrivit datelor preliminare, deficitul bugetar a ajuns după primele şase luni la 18,07 mld. lei, reprezentând 3,35% din PIB, informează Ziarul Financiar.

„Ca de obicei, încadrarea în ţinta convenită cu FMI a fost obţinută prin crearea de arierate. Este de aşteptat ca deficitul nominal pentru lunile iulie şi august să înregistreze salturi considerabile, în jur de 3 mld. lei pe lună”, estimează Nicolaie Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata