Traian Băsescu face apel la statele UE pentru reducerea decalajului între noii şi vechii membri

România face un apel la statele Uniunii Europene pentru a susţine reducerea decalajelor între vechii şi noii membri ai UE, în sensul atingerii obiectivelor propuse de Comisia Europeană în Strategia Europa 2020, a declarat vineri, 23 aprilie, preşedintele Traian Băsescu.

„Nu putem creşte competitivitatea la nivelul Uniunii Europene, dacă se menţine dezechilibrul major între nord şi sud, între est şi vest. Fără coeziune internă nu eşti competitiv, fără coeziune internă nu contezi în competiţia globală. Aici este, dacă vreţi, un apel al României la accelerarea proceselor de recuperare a decalajelor între statele vechi ale UE şi statele noi”, a spus Băsescu.

Potrivit preşedintelui, acesta va fi mesajul pe care îl va susţine la Consiliul European de vară.
De asemenea, Băsescu şi-a exprimat îndoiala faţă de suficienţa fondurilor de coeziune pentru reducerea diferenţelor între statele UE.

„Sunt suficiente fondurile de coeziune pentru ca decalajele între vechii membri ai Uniunii Europene şi noii membri ai Uniunii Europene să se reducă? N-aş vrea să vă dau răspunsul meu.”, a spus Traian Băsescu.

Referitor la posibilităţile României de a atinge obiectivele Strategiei 2020 a Comisiei Europene, Băsescu a arătat că, la discuţiile cu reprezentanţii Comisiei Europene, care vor avea loc pe 3 mai, reprezentanţii României vor încerca să negocieze obiective realiste, mai accesibile României.

„În ciuda dificultăţilor, România va fi în măsură să-şi definească ţinte naţionale ambiţioase, chiar dacă acestea nu vor atinge însă nivelul maxim stabilit de UE. Ceea ce vom face în discuţiile din 3 mai va fi avem o abordare realistă, să negociem sau să stabilim cu Comisia obiective naţionale pe care să le putem în deplini până în 2020”, a declarat preşedintele.

Totodată, şeful statului a accentuat necesitatea ca statele UE să ia măsuri de creare a locurilor de muncă mai degrabă decât de protecţie socială.

„Nu putem lua fără să ne punem întrebări soluţiile existente şi dacă nu cumva în viitor să ne adaptăm soluţiile, să ieşim din ceea ce politicienii nu au curaj să spună populaţiilor pe care le reprezintă şi să spună că poate că Europa socială trebuie înţeleasă puţin şi altfel. Poate să pună un accent mai mare pe a-ţi crea locuri de muncă decât pe a-ţi asigura protecţie socială. Poate că undeva nişte repere interne ale UE vor trebui schimbate”, a spus Băsescu.

În context, el a atras atenţia că Uniunea Europeană nu poate face faţă concurenţei pe piaţa globală din partea Statelor Unite.

„Este evident că în ultimii zece ani Uniunea Europeană nu a avut niciun an în care să poată face faţă în mod real Statelor Unite. Alocările de cercetare în SUA sunt mult mai mari”, a spus Traian Băsescu.

Şeful statului a participat, vineri, la dezbaterea „Privind spre viitor: România şi Strategia Europa 2020”, organizată de Reprezentanţa CE în România şi Grupul de Economie Aplicată.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata