Transportatorii cer un impozit suplimentar pe profitul companiilor ce derulează afaceri cu statul

Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) solicită Guvernului României impunerea unui impozit suplimentar companiilor ce derulează afaceri cu statul în domeniul execuţiei de drumuri, pentru marjele de profit ce depăşesc 5 la sută.

„În urma unei analize a bilanţurilor celor mai notorii ‘drumari’, este evidenţiat clar faptul că aceştia obţin din lucrări cu statul profituri de chiar 40 la sută şi asta în condiţiile în care toţi utilizatorii de infrastructură rutieră se plâng de calitatea extrem de proastă a drumurilor’, a afirmat preşedinte FORT, Augustin Hagiu.

Totodată, FORT atrage atenţia Guvernului Romaniei să se implice urgent în verificări asupra depăşirilor de greutate la transportul materialelor de construcţii, impuse chiar de către companiile ce execută lucrări de infrastructură rutieră, lucrări de construcţii şi reabilitări de drumuri, poduri, viaducte şi tronsoane de cale ferată.

„Aceste companii, indirect, distrug celelalte drumuri, obligând transportatorul să-i aprovizioneze cu material, prin efectuarea unor curse cu peste 20 tone greutate faţă de maximul admis şi asta pentru a-şi majora cotele de profit„, a afirmat Hagiu.
În opinia FORT, intervenţia Guvernului în aceasta directiva ar rezolva trei probleme deosebit de importante, respectiv s-ar constitui fonduri suplimentare la Bugetul de Stat, infrastructura rutiera existentă ar fi protejată în plus de la distrugere, piaţă concurenţială s-ar însănătoşi, iar calitatea lucrărilor ar fi mult mai bună.

„Considerăm absolut normal ca lucrările pe bani publici să fie mai atent monitorizate, din perspectiva marjelor de profit realizate în detrimentul calităţii şi al mediului concurenţial’, a mai spuns Augustin Hagiu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata