Achiziționarea unui apartament la mansardă: 10 avantaje și dezavantaje

315

Una dintre tendințele actuale în amenajări interioare este achiziționarea spațiilor de tip mansardă în vederea locuirii, de obicei completată de munca în regim remote, de la domiciliu. Iată care sunt principalele avantaje și dezavantaje la cumpărarea unui apartament la mansardă:

Avantajele unui apartament la mansardă

   1. Prețul avantajos al locuinței

Pentru cumpărarea unui apartament situat la mansarda unei vile sau a unei clădiri rezidențiale este necesară o sumă de bani mai mică decât pentru o locuință similară de la etajele intermediare. 

Achiziționarea unei mansarde elegante reprezintă o investiție inspirată și o opțiune bună de locuit, mai ales că doritorii au la dispoziție și posibilități de împrumut, precum un credit imobiliar de la Credit Europe Bank, în condiții avantajoase. 

   2. Priveliștea disponibilă de la ferestrele mansardei

Un avantaj important al achiziționării unui apartament mansardat este panorama de care proprietarii se vor bucura în fiecare zi, la ferestrele mari și luminoase ale locuinței lor. Vor beneficia de lumină naturală din belșug și de o priveliște frumoasă asupra orașului, fără să fie deranjați de clădirile din jur.

   3. Flexibilitate în compartimentarea spațiului

Mansarda înseamnă libertate și spirit boem. Dacă la celelalte apartamente camerele sunt compartimentate încă din etapa de construire a clădirii, în cazul unei mansarde există mai multe posibilități de amenajare a spațiilor pentru somn, lucru, servire a mesei, relaxare ș.a.

   4. Soluții multiple de design interior

Libertatea în compartimentarea încăperilor aduce și avantajul soluțiilor originale de design interior. Un apartament la mansardă permite experimentarea unor concepte îndrăznețe de arhitectură și amenajare în living, bucătărie sau dormitor.

   5. Posibilitate de adăugare a unor terase exterioare

Prin achiziționarea unui apartament la mansardă, proprietarii pot să adauge terase exterioare, chiar dacă locuințele de la etajele inferioare nu au asemenea dotări. Acest avantaj este important atunci când se dorește extinderea livingului cu un spațiu în aer liber pentru relaxare sau amenajarea unei mici grădini urbane.

Dezavantajele unui apartament la mansardă

   1. Pot apărea infiltrații prin acoperiș

Principalul dezavantaj al locuirii la mansardă este riscul de infiltrații prin acoperiș. De aceea este necesară verificarea temenică a construcției înainte de achiziționare și remedierea problemelor existente în structura de rezistență și izolația acoperișului. 

   2. Izolarea termică este mai dificil de realizat 

După cumpărarea apartamentului sunt necesare lucrări de izolație termică a pereților, ca să se evite supraîncălzirea în timpul verii și răcirea pereților pe durata iernii. Neglijarea acestor izolații duce la plata unor facturi mai mari la energie.

   3. Căi de acces și evacuare insuficiente 

Multe apartamente la mansardă sunt accesibile doar pe scări interioare sau exterioare. Faptul că nu există lift reprezintă un dezavantaj, iar lipsa căilor de evacuare poate fi o problemă în caz de cutremur sau incendiu. 

   4. Înălțimea încăperilor este mai mică decât la apartamentele obișnuite 

Datorită formei lor specifice, mansardele au o înălțime mai mică decât a camerelor din apartamentele obișnuite. Acest lucru reprezintă un dezavantaj în amplasarea pieselor masive de mobilier, a paturilor supraetajate și a dulapurilor suspendate.

   5. Nu oferă condiții adecvate familiilor cu copii

O locuință la mansardă nu este soluția ideală în cazul unei familii cu copii. Are un spațiu restrâns, nu permite compartimentarea adecvată pentru crearea camerelor pentru cei mici. Accesul dificil în apartament este un obstacol important atunci când copiii vor să iasă afară la joacă.

 

Achiziționarea unui apartament la mansardă reprezintă o investiție imobiliară în tendințe, iar persoanele interesate pot să pună în balanță avantajele și dezavantajele prezentate, ca să ia cea mai bună decizie pentru ei și familia lor.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News