Cupe pentru menstruație: sunt sau nu o soluție utilă?

Din ce în ce mai multe femei folosesc în ultimii ani un dispozitiv special pentru perioada menstruației. Datorită calităților sale, acest dispozitiv este considerat a fi ideal în această perioadă din mai multe motive deoarece, spre deosebire de șervețele și tampoane, acesta nu absoarbe sângele, ci îl reține în interiorul vaginului. Despre ce este vorba? Aceste dispozitive se numesc cupe pentru menstruatie.

La prima vedere, acestea par greu de utilizat și multe femei sunt sceptice în ceea ce le privește. Se întreabă adesea dacă sunt sau nu o soluție utilă. Asta vom afla în acest articol în care îți vom spune cum să le porți, dacă este indicat să le folosești zilnic sau ce avantaje ai.

Cum să folosești o cupă pentru menstruație ?

Având forma unui clopot din silicon, cupa menstruală numită și cupă, este, conform definiției, o protecție igienică care, spre deosebire de tampoanele externe și interne, nu absoarbe sângele, ci îl reține în interiorul vaginului. Toate femeile o pot folosi. Totuși, dacă te hotărăști să folosești o cupă menstruală, mai presus de toate, va trebui să știi cum funcționează și mai ales cum să adopți o poziție relaxată, deoarece folosirea ei implică introducerea acestei cupe mici în vagin.

Cum să introduci o cupă menstruală?

La prima utilizare, este esențial să nu uiți să sterilizezi cupa pentru menstruație. Acest lucru se poate face dacă o introduci într-un vas cu apă clocotită. După ce s-a răcit, va trebui să o introduci corespunzător. Cum faci asta? Cu mâinile foarte curate, introduci cupa menstruală în vagin după ce ai pliat-o în două, astfel încât să se desfășoare ulterior în interior până când aderă la pereții vaginali în mod etanș, prevenind astfel scurgerile. Trebuie menționat faptul că scurgerile variază în funcție de fluxul menstrual al fiecărei femei în parte. În funcție de mărime și debit, cupa trebuie golită de 2 până la 5 ori pe zi. Dacă introducerea este dificilă, te sfătuim să o umezesti ușor cu apă sau cu un lubrifiant. Dacă te simți inconfortabil, nu o purta.

Cum se îndepărtează cupa pentru menstruație?

Îndepărtarea cupei pentru menstruație se realizează datorită tijei mici care se află la baza să, trăgând ușor de ea.

Care sunt avantajele cupei pentru menstruație?

La fel că tampoanele, cupa pentru menstruație se potrivește tuturor femeilor și vine în diferite dimensiuni, în funcție de abundența fluxului menstrual. Alegerea mărimii potrivite în cazul unei cupe pentru menstruație este un lucru esențială. Acest lucru se face pentru a evita riscul de scurgere. În general, mărcile, precum Selena Cup, oferă 2 până la 6 modele diferite în funcție de vârsta, în funcție de înălțime sau de numărul de copii. Este interesant de amintit că, în cazul femeilor foarte active în sport sau sportivelor de performanță, în cazul în care practică anumite sporturi care întăresc în special perineul, este necesară utilizarea unor cupe menstruale mai mici.

Avantajele cupelor pentru menstruație sunt economice, dar și ecologice, deoarece o astfel de cupă este reutilizabilă timp de minim an conform producătorilor și nu produce deșeuri, spre deosebire de alte dispozitive menstruale. În funcție de model, cupele menstruale nu costă mult și reprezintă o soluție mai economică decât utilizarea tampoanelor. Pe selenacup.ro vei găsi întreagă lista de produse și prețurile aferente.

Cupa poate absorbi de până la trei ori mai mult sânge decât un tampon și oferă astfel o protecție de lungă durata. De asemenea, o astfel de cupă este hipoalergenică, deoarece este fabricată din silicon pentru a limita riscul de alergii, uscăciunea mucoaselor vaginale sau infecția cu candida. În cele din urmă, este discretă și invizibilă sub îmbrăcăminte și practică în cazul unor activități sportive.

Dezavantajele cupei?

Utilizarea unei cupe menstruale presupune unele inconveniente practice, în special igienice, deoarece aceasta trebuie clătită cu apă la fiecare îndepărtare și sterilizată între două cicluri. Folosirea unei cupe, cum spuneam, necesită o igienă foarte strictă a mâinilor în timpul inserării sale, precum și o perioadă de adaptare pentru instalarea sa în vagin și îndepărtarea acesteia. Este mai dificil de făcut acest lucru dacă ne aflăm la job sau într-o locație unde nu dispunem da baia proprie.

Deși se întâmplă destul de rar, există uneori riscul deplasării unui dispozitiv intrauterin de tip sterilet prin tragerea firelor în momentul îndepărtării cupei și, prin urmare, a reducerii eficacității steriletului. În cazul unei infecții vaginale, se recomandă să nu mai folosești cupa menstruală până când infecția nu dispare complet. De asemenea, utilizarea sa este contraindicată în caz de sângerare postnatală.

Sindromul șocului toxic

Cunoscut sub numele de „boala tamponului”, sindromul șocului menstrual toxic este o boală infecțioasă rară, dar foarte gravă. Poți întreba medicul ginecolog în legătură cu acest aspect. Trebuie să știi că sindromul șocului toxic este o boală infecțioasă cauzată de o bacterie de care probabil ai mai auzit, și anume Staphylococcus aureus. Această bacterie extrem de periculoasă produce o toxină, care pătrunde în fluxul sanguin, înainte de a ajunge la unul sau mai multe organe. Reține că această bacterie este prezentă în mod natural în corpul nostru și dacă rămâne pe pielea noastră, de exemplu, nu presupune niciun pericol. Pe de altă parte, atunci când reușește să intre în sânge, devine extrem de periculoasă. Acest șoc toxic poate să apară și în cazul utilizării tampoanelor interne, dacă le uităm pentru prea mult timp.

 

Cupa pentru menstruație, în mare parte reprezintă un număr mare de avantaje ce țin de confort, economie și protejarea mediului. Reacțiile adverse sau alte neplăceri apar în cazuri rare și dacă nu folosim adecvat cupa menstruală. În rest, orice femeie are undă verde în ceea ce privește folosirea ei!

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata