Bancherii centrali au primit o altă lovitură în braț pentru lupta lor împotriva inflației, deoarece costul principalelor produse alimentare a scăzut în luna mai, prețurile scăzând acum cu mai mult de 20% față de nivelul record stabilit în martie 2022, potrivit unui raport al Națiunilor Unite publicat vineri.
Indicele de prețuri al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, care urmărește prețurile globale pentru un coș de alimente de bază, a înregistrat o medie de 124,3 puncte în luna mai, în scădere cu 2,6% față de nivelul din aprilie și cu puțin peste 22% mai mic decât recordul stabilit după invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022.
În special, scăderile au fost conduse de cereale, uleiuri și produse lactate, ceea ce ar trebui să contribuie la reducerea presiunilor inflaționiste pentru factorii de decizie politică din întreaga lume. Prețurile persistent mai mari pentru mărfuri precum energia, alimentele și bunurile industriale au fost o tendință comună încă dinainte de războiul Rusiei cu Ucraina, dar prețurile alimentelor au sărit în special după invazie din cauza îngrijorărilor că exporturile vor fi oprite din Marea Neagră. Înființarea Inițiativei pentru cereale din Marea Neagră, care luna trecută a fost extinsă în continuare, a atenuat presiunile.
Indicele FAO al prețurilor cerealelor a înregistrat o medie de 129,7 puncte în luna mai, în scădere cu 4,8% față de aprilie. Organismul ONU a declarat că acest lucru a fost condus în mare parte de o scădere a prețurilor la porumb, care a scăzut cu aproape 10% pe parcursul lunii. Prețul grâului a scăzut, de asemenea, cu 3,5% până în luna mai, în condițiile în care se așteaptă ca stocurile ample să se mențină și în anul următor. Prețurile cerealelor sunt acum cu peste 25% mai mici decât în urmă cu un an, a precizat FAO.
„O perspectivă favorabilă pentru 2023-24 care indică o revenire a ofertelor globale, cu o producție mai mare așteptată în Brazilia și Statele Unite ale Americii, doi mari exportatori, a cântărit asupra prețurilor”, a declarat FAO. Acestea fiind spuse, prețurile orezului au crescut pe parcursul lunii, în condițiile în care rezervele s-au restrâns în Pakistan și Vietnam.
Între timp, indicele prețurilor uleiurilor vegetale a scăzut cu 8,7% în mai, cu cotații mai mici pentru uleiul de palmier, floarea-soarelui, rapiță și soia, pe fondul unor oferte globale ample, în special pentru uleiul de soia. Prețurile sunt acum aproape la jumătate față de cele de acum un an, a declarat organismul ONU.
Prețurile produselor lactate au evoluat, de asemenea, în scădere, cu 3,2% la 118,7 puncte în luna mai, a declarat FAO, cu prețuri mai mici ale brânzei care au tras în jos prețurile, care sunt în scădere cu 17% față de mai 2022.
Cu toate acestea, prețurile la carne au urcat cu 1% în luna mai, în luna mai, conduse de prețuri mai mari pentru bovine, cu o ofertă mai restrânsă în SUA și o cerere mai mare pentru carnea de vită braziliană. Prețurile păsărilor de curte au crescut, de asemenea, în timp ce diverse regiuni se luptă cu focarele de gripă aviară. Prețurile la carnea de porc au crescut pentru a patra lună consecutiv, din cauza costurilor de producție mai mari și a cererii crescute pentru carnea de porc braziliană.
Prețurile la zahăr au crescut, de asemenea, cu 5,5 %, marcând a patra lună consecutivă de creștere a prețurilor. Disponibilitatea exporturilor mai mică decât se aștepta, împreună cu îngrijorările legate de modul în care El Nino va afecta creșterea din acest an, au fost de vină, potrivit organismului ONU. „Întârzierile de expediere pe fondul concurenței puternice din partea soiei și a porumbului din Brazilia au susținut, de asemenea, creșterea prețurilor mondiale la zahăr”.
Sursa – www.marketwatch.com