Antarctica pierde gheaţă cât greutatea Everestului la fiecare doi ani

28

Ghețurile Antarcticii pierd la fiecare doi ani apă în greutate echivalentă cu a muntelui Everest, cu o rată de topire care s-a triplat în ultimul deceniu pe partea continentală, reiese din analizele efectuate pe o perioadă de 21 de ani de NASA și Universitatea din California, citate de seattletimes.com.

Regiunea cu cea mai rapida topire este Marea Amundsen din vestul Antarcticii care a pierdut o medie de 83 de gigatone de gheață pe an între anii 1992-2013, potrivit unei declarații a American Geophysical Union.

Cea mai mare parte a masei de gheață a fost pierdută în ultimii 10 ani când fenomenul a evoluat mai rapid, a spus Isabella Velicogna, unul dintre autorii lucrării, notează sursa.

Ghețarii din zona Mării Amundsen conțin suficientă apă pentru a ridica nivelul mării globale cu 4 metri, potrivit estimărilor National Aeronautics and Space Administration din SUA.

Ca și încălzirea globală, schimbările globale ale stratului de gheață vor ajunge la un nivel critic, a estimat Velicogna. „De aceea ne pasă de acest domeniu”, a spus ea.

Cercetătorii au evaluat patru seturi de date între anii 1992 — 2013 și au arătat că ritmul dispariției ghețarilor s-a accelerat cu o medie de 6,1 gigatone pe an. În anii în care toate aceste seturi de date s-au suprapus — 2003-2009 — rata de topire a sărit la 16,3 gigatone pe an. „Aceasta ar putea avea impact asupra nivelului mării”, a spus Velicogna care a opinat că nu întrevede o oprire a fenomenului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News