Bosniacii denunţă sărăcia şi corupţia

După aproape 20 de ani de la încetarea conflictului intercomunitar sângeros (1992-1995), bosniacii, confruntaţi în prezent cu o gravă criză economică, coboară în stradă de o săptămână pentru a denunţa sărăcia şi corupţia care fac ravagii în ţara lor, scrie miercuri AFP.

”Oamenii s-au săturat, cer pâine pentru a-şi hrăni familiile”, declară Enver Djozo (56 de ani), arătând spre sediul preşedinţiei bosniace incendiat în cursul unei manifestaţii violente care a avut loc vinerea trecută. El vine să manifesteze zilnic împotriva puterii la Sarajevo.

Şomer de cinci ani, Enver a lucrat înainte într-o uzină militară din Sarajevo, Zrak, specializată în optică de precizie. Cândva mândria industriei iugoslave, fabrica, ce avea peste 4.000 de angajaţi, abia supravieţuieşte, din cauza proastei gestionări de către conducere, este de părere Enver.

În Bosnia, una din cele mai sărace ţări din Europa, şomajul afectează 44% din cei 3,8 milioane de locuitori.

Enver are o fiică studentă la chimie. Soţia sa este şi ea şomeră de peste un an. Familia supravieţuieşte, în condiţii deosebit de dificile, graţie unei pensii mici de circa 150 de euro pe care o primeşte lunar mama lui Enver, în vârstă de 85 de ani.”Iată de ce vin aici în fiecare zi”, a afirmat bărbatul.

În condiţiile acestei realităţi dure apare nostalgia unei stabilităţi şi a unei prosperităţi din timpul fostei Iugoslavii sub conducerea mareşalului Tito, risipite după 10 ani de la moartea sa de conflictele sângeroase de la începutul anilor 1990, Bosnia fiind una dintre cele şase republici ex-iugoslave.

”Tito… Trebuie să ne ridicăm pălăria când îi pronunţăm numele”, afirma Enver, melancolic.

Aida Zilic (29 de ani) este de profesie medic, dar nici ea nu are un loc de muncă. La terminarea facultăţii, a făcut un stagiu de pregătire timp de un an, după care a intrat în şomaj.

”Este nevoie de o specializare pentru a continua, dar locurile în spitalele noastre sunt rezervate pentru o anumită elită”, a declarat tânăra, care a afirmat că trebuie să dea mită pentru a depăşi un astfel de impas.

”Mama mea nu lucrează. Tatăl meu este şofer de autobuz şi câştigă circa 500 de euro pe lună”, a rezumat ea trista realitate.

”Avem nevoie de un stat drept, de un stat capabil să ofere aceleaşi şanse pentru toată lumea şi să nu-i determine pe tineri să-şi părăsească ţara”, a mai spus ea. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata