G7: Miniștrii de externe vor discuta despre amenințările în creștere la summitul de la Londra

Miniștrii de externe din principalele economii ale lumii se vor întâlni la Londra pentru primele lor discuții față în față, în mai bine de doi ani.

Se așteaptă ca G7 să discute despre noi modalități prin care grupul să apere regulile internaționale de amenințări externe.

Ministrul de externe al Regatului Unit, Dominic Raab, va conduce discuțiile despre criza din Myanmar, precum și despre relațiile cu Rusia, China și Iran.

El a spus că este o șansă de a aborda „provocările comune și amenințările în creștere”.

Grupul G7 – cele mai mari șapte așa-numite economii avansate din lume – este format din Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Statele Unite.

Australia, India, Coreea de Sud și Africa de Sud au fost, de asemenea, chemate ca invitați la summitul de trei zile, deoarece Marea Britanie încearcă să aprofundeze legăturile cu regiunea indo-Pacifică.
Marea Britanie, care deține președinția rotativă a G7, va găzdui luna viitoare un summit al liderilor din Cornwall.
Luni, dl Raab s-a întâlnit cu secretarul de stat american, Antony Blinken, care face prima sa vizită la Londra de când a fost numit de președintele american Joe Biden.

La o conferință de presă comună dintre Marea Britanie și SUA în urma discuțiilor, secretarul de externe al Regatului Unit a declarat că a existat o schimbare către „țări similare” care să lucreze mai strâns în fața unor state ostile precum Rusia și China.

El a spus că Londra și Washingtonul stau „umăr la umăr” pe probleme precum acestea, în timp ce Blinken a spus că SUA nu au „nici un aliat mai apropiat, nici un partener mai apropiat” decât Marea Britanie.

Summitul vine pe fondul criticilor privind decizia Marii Britanii de a reduce cheltuielile cu ajutorul străinilor de la 0,7% din venitul național la 0,5% – o reducere de peste 4 miliarde de lire sterline.

Întrebat despre reducerile ajutoarelor, dl Raab a spus că a fost o „decizie dificilă”, dar că Marea Britanie are încă posibilități „să fie o forță și mai mare pentru bine în lume”.

Discuțiile între G7 vor avea loc pe tot parcursul zilei de marți, în timp ce miniștrii de externe vor participa seara la o cină cu națiunile invitate.
Lancaster House din centrul Londrei a găzduit numeroase negocieri istorice, dar rareori va fi văzut o datare atât de rapidă diplomatică, cât mai târziu.

În următoarele câteva zile, miniștrii de externe se vor grăbi în permanență de la întâlnire la întâlnire, făcând cât mai multe afaceri față în față după luni întregi de diplomație virtuală.

Vor discuta despre marile probleme geopolitice din lume: de la China la Myanmar, Etiopia la Ucraina, Siria la Sahel.

Tema de bază va fi modul în care se pot organiza cel mai bine pentru a apăra regulile internaționale și a deschide societățile împotriva amenințării regimurilor autocratice.

Iar pentru Marea Britanie, gazda întâlnirii, este un mare test pentru a vedea dacă politica sa externă globală se poate ridica la înălțimea numelui său.
Dl Raab a spus: „Președinția Regatului Unit al G7 este o oportunitate de a reuni societăți deschise și democratice și de a demonstra unitate într-un moment în care este foarte necesar pentru a aborda provocările comune și amenințările în creștere.

„Adăugarea prietenilor noștri din Australia, India, Republica Coreea și Africa de Sud, precum și președintele Asean reflectă semnificația crescândă a regiunii Indo Pacific pentru G7.”

Testarea regulată, limitele de dimensiune și alte măsuri au fost utilizate pentru a preveni răspândirea Covid-19 în timpul discuțiilor.

Luni a fost anunțat că G7 va folosi summit-ul pentru a se angaja să investească 15 miliarde de dolari (10,8 miliarde de lire sterline) pentru a ajuta femeile din țările în curs de dezvoltare.

De asemenea, se așteaptă ca aceștia să fie de acord cu un nou obiectiv de trimitere la școală a mai mult de 40 de milioane de fete din țări cu venituri mici și medii în termen de cinci ani.

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata