Reacţii europene la afirmaţiile jignitoare ale Victoriei Nuland despre UE

Declaraţiile jignitoare la adresa rolului Uniunii Europene (UE) în criza din Ucraina făcute de adjunctul secretarului de stat american Victoria Nuland într-o convorbire privată, şi apărute în presă joi, au provocat vineri numeroase reacţii.

Cancelarul german Angela Merkel a considerat respectivele afirmaţii ca fiind ‘total inacceptabile’, dar purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a refuzat să comenteze ‘conversaţii interceptate’. La scurt timp după ce înregistarea convorbirii a fost postată pe Youtube, Victoria Nuland şi-a cerut scuze faţă de Uniunea Europeană şi şi-a continuat vizita la Kiev. Americanii cred că Rusia nu este străină de interceptarea şi difuzarea convorbirii telefonice.

Agenţia Reuters consideră că stânjenitorul incident pune în evidenţă diferenţele dintre Washington şi statele din UE în privinţa căilor de soluţionare a situaţiei din Ucraina, iar Afp observă că problemele din Ucraina bruiază relaţiile Washingtonului cu statele occidentale.

Conversaţia care a iscat valul de preocupare a avut loc între Victoria Nuland şi ambasadorul SUA în Ucraina, Geoffrey Pyatt, şi se referea în principal la strategiile ce ar trebui adoptate faţă de liderii opoziţiei ucrainene. Dna Nuland a fost de părere că fostul campion mondial la box, Vitali Kliciko ‘nu ar trebui să intre în guvern‘, considerând că Arseni Iaţeniuk ar fi mai bine pregătit pentru un asemenea rol. În discuţia particulară cu ambasadorul, Victoria Nuland a folosit o expresie trivială la adresa UE.

SUA nu au recunoscut explicit conversaţia, dar purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jen Psaki, a afirmat într-o conferinţă de presă că Victoria Nuland ‘s-a aflat în contact permanent cu omologii ei din UE şi, desigur, că şi-a cerut scuze’. Ea a evitat să comenteze în legătură cu expresia concretă folosită de Nuland, subliniind că era vorba de o ‘conversaţie diplomatică privată’. Psaki a ţinut să sublinieze faptul că înregistrarea a ajuns pe Youtube şi a fost difuzată cu o subtitrare în limba rusă, ceea ce constituie ‘un nou nivel, foarte jos, al tacticilor ruseşti’.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata