„Scandalul de la Westminster”

4

‘Scandalul de la Westminster’ a revenit în atenţia politicii britanice, de data aceasta, nu doar pentru cheltuielile lipsite de măsură ale parlamentarilor britanici, ci în urma unui audit intern care a dezvăluit una din cele mai grave crize din istoria sa.

Sir Thomas Legg, omul ales personal de premierul Gordon Brown pentru această dificilă misiune a conchis că deputaţii trebuie să restituie în total 1,12 milioane de lire sterline (1,28 milioane de euro) pentru cheltuieli decontate, care au mers de la amenajarea de piscine la construirea de căsuţe de grădină pentru păsări, notează ziarul El Periodico.

Raportul vizează 390 de deputaţi, peste jumătate din totalul membrilor Camerei Comunelor. Cea mai prejudiciată este secretara de stat, Barbara Follett, căreia Sir Thomas îi reclamă restituirea a 42.458 de lire (37.243 de euro), în timp ce alţi colegi ai săi trebuie să restituie sume de peste 40.000 de lire.
De la începerea anchetei, în vara anului 2009, mulţi au înapoiat deja banii, dar mai rămân încă 76 de deputaţi care încă nu şi-au deschis buzunarele. În luna decembrie, 80 de parlamentari au înaintat recurs împotriva restituirii sumelor. Unele din apeluri au fost studiate iar cantitatea reclamată s-a redus la 180.000 de lire.

Un deputat are termen, de exemplu, până la 22 februarie pentru a-şi regla conturile; sumele nerestituite vor fi scăzute eşalonat din salariile celor prejudiciaţi. Problema este că alegerile bat la uşă şi mulţi dintre ei, mai ales laburişti, sunt de părere că îşi vor pierde scaunul la Westminster motiv pentru care nu se grăbesc cu banii. Peste jumătate din deputaţii britanici au decontat cheltuieli ilegale, iar acum trebuie să restituie banii contribuabililor.

Concluziile anchetei desfăşurate de un audit independent au distrus reputaţia clasei politice britanice. Procuratura Coroanei urmează să anunţe angajarea de procese împotriva a cel puţin doi din cei şase deputaţi care au fost anchetaţi pentru presupusele lor cheltuieli ilegale, potrivit postului Channel 4.

Sir Thomas Legg, înaltul funcţionar însărcinat cu anchetarea cheltuielilor deputaţilor a denunţat în raportul său funcţionarea unui sistem ‘fundamental defectuos’, cu ‘reguli vagi’ şi ‘lipsă de transparenţă’ gândit pentru a proteja interesele unor deputaţi în locul interesului public. Sir Legg, care a analizat facturile mai multor ‘aleşi’ din perioada 2004 – 2009, i-a prins pe picior greşit pe 390 din cei 646 deputaţi ai Camerei Comunelor.

Restituirile pretinse la trei dintre ei depăşesc 45.000 de euro de persoană. Altor 56 li se pretind sume ce oscilează între 5.700 şi 45.000 de euro. Una din sumele cele mai importante, de 68.700 de euro, este cea pretinsă soţilor Andrew Mackay şi Julie Kirkbride, ambii deputaţi conservatori. Climatul devine tot mai tensionat şi nu lipsesc critici şi reproşuri din partea deputaţilor, care insistă că au respectat legea şi normele în vigoare.

Unii şi-au exprimat nemulţumirea pentru modul în care Legg a desfăşurat auditul. Principala plângere este că el a aplicat limite la deconturile lor – la grădinărit, curăţenie şi în principal ipoteci – cu caracter retroactiv, obligându-i să plătească diferenţa. Sir Legg a respuns acuzaţiile amintind că deputaţii nu trebuie decontaţi decât pentru ‘cheltuieli specifice şi proporţionate, necesare îndeplinirii obligaţiilor lor din Parlament‘.

Palatul Westminster, sediul Parlamentului, era zilele trecute semipustiu, nimeni nu dorea să fie intervievat în legătură cu un scandal care ameninţă să strice reputaţia întregii clase politice. Premierul Gordon Brown, într-un comunicat difuzat la Downing Street, şi-a exprimat încrederea ca raportul Legg să fie un mijloc de ‘restaurare a încrederii electoratului’. Liderul conservatorilor, David Cameron, a propus ca deputaţii care refuză să restituie banii ‘să li se oprească din salarii şi bonificaţiile’.

Potrivit aspirantului la şefial liberalilor, Nick Clegg, raportul ar putea fi ‘sfârşitul unui capitol în acest Parlament putred pentru a fi insturat altul nou cu noi regulľ. Viitoarele alegeri generale care ar trebui să aibă loc cel târziu în iunie, ar putea fi adevărata cheie a acestui scandal.
Cel puţin 140 de deputaţi îşi vor părăsi scaunele. Rezultatele ar putea marca sfârşitul carierei pentru mulţi dintre cei vizaţi. Discreditarea s-a extins asupra multora, însă cei mai vizaţi sunt laburiştii, iar Brown a fost mai puţin abil decât rivalul său, conservatorul David Cameron, la ora gestionării crizei.

Liderul Partidului Conservator a profitat de aceste dezvăluiri pentru a se descotorosi de elementele cele mai ostile şi recalcitrante din interiorul partidului. În speranţa de a-şi repara onoarea şi de a putea continua în politică, mulţi dintre cei implicaţi au optat să restituie mai mult decât li s-a cerut. Este cazul lui Phil Hope, secretar de stat la sănătate care a restituit aproximativ 49.000 de euro, când de fapt i se pretindea doar a zecea parte din sumă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata