SUA şi-au retras ultimii militari din Irak, după 7 ani de război

15

SUA şi-au retras din Irak ultima unitate de luptă, anunţă vineri (20 august 2010) presa spaniolă, care analizează totodată repercusiunile acestei retrageri asupra situaţiei din Irak, notând bilanţul celor 7 ani de război.

Şirul lung al soldaţilor şi unităţilor de transport a lăsat în urmă şapte ani de război care s-au încheiat cu pierderea vieţilor a 100.000 de civili şi a peste 4.400 de militari americani, scrie cotidianul El Pais despre retragerea americană din Irak.
Pleacă ultimii soldaţi americani din Irak, anunţă şi ABC, remarcând faptul că, astfel, SUA arată că ar considera încheiat un război de şapte ani, cu 4.415 de soldaţi morţi, 31.000 de răniţi, dar rămân cu temerea că Al Qaida va căpăta controlul asupra ţării.

Obama retrage ultimele trupe de luptă din Irak, iar irakienii se simt abandonaţi, scrie cotidianul La Razon. Acesta notează însă şi uşurarea pe care au simţit-o militarii americani şi familiile lor, rămase acasă, pentru că s-a terminat cu neliniştea şi grijile suportate în tot acest timp. Cotidianul catalan El Periodico anunţă o nouă etapă în Golful Persic, odată cu retragerea americană din Irak, considerată încheierea războiului lui Bush de către actualul preşedinte american, Barack Obama.

Plecarea SUA destabilizează guvernul irakian, consideră cotidianul El Mundo, şi notează că presa de la Bagdad speculează pe marginea posibilităţii unei lovituri de stat a noii armate împotriva premierului Al Maliki. Cotidienele spaniole scriu vineri şi despre plecarea primilor romi din Franţa, în urma măsurilor luate de guvernul francez pentru cei care nu aveau un loc de muncă.

Cotidianul El Mundo transmite faptul că primii ’70 de deportaţi’ ar fi voluntari, potrivit guvernului francez, şi au ajuns la Bucureşti. Publicaţia spaniolă notează însă şi că Vaticanul critică expulzările ţigranilor români. Pe de altă parte, cotidianul El Pais scrie că România cere un plan european pentru ţiganii expulzaţi, după ce guvernul francez a început trimiterea acasă a celor 700 de ţigani din mai multe tabere nomade ilegale.

Expulzaţi cu un bilet de avion, 300 de euro pentru fiecare adult şi 100 de euro pentru fiecare copil, anunţă cotidianul ABC, după ce primul zbor cu zeci de ţigani la bord a decolat din Lyon, cu destinaţia Bucureşti.

Şi La Razon remarcă sosirea la Bucureşti a ţiganilor români expulzaţi. Ziarul mai notează că, potrivit secretarului de stat pentru familie, Nadine Morano, ţiganii care se află în taberele ilegale se folosesc de copiii lor pentru a evita trimiterea în România şi Bulgaria. La rândul său, El Periodico de Catalunya notează că expulzarea ţiganilor este în măsură să tensioneze relaţiile dintre Franţa şi România.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata