Poate omenirea sa iasa din criza?

0
 
Nu se poate face nimic : economia  mondiala continua sa  se prabuseasca. Din acest moment,  expertii ezita  chiar  sa  se  pronunte  asupra  amplorii si duratei recesiunii. Cu toate acestea, unele scenarii prind contur si nu sunt toate negre, scrie  publicatia L'Express.
În ultimele saptamâni, brutalitatea regresiunii economice la nivel mondial a determinat cea mai mare  parte  a  expertilor  sa -si revizuiasca  drastic  estimarile.  De  exemplu, Fondul Monetar International (FMI) prevedea in august  2008 o crestere de  4%.
 
În noiembrie, FMI  si-a revizuit previziunea la 2,2%, apoi la 0,5%, in ianuarie 2009 (- 1,6 % pentru Statele Unite, – 2 % in zona   euro, – 1,9 % pentru Franta). Si directorul sau general, Dominique Strauss -Kahn, anticipeaza deja o noua ajustare, care ar putea duce aceasta cifra la 0.
În tarile bogate, recesiunea se contureaza de acum inainte. Ipoteza unei reveniri rapide a disparut sub torentul de stiri proaste.
 
Stiri venite mai intâi din Statele Unite, unde alegerea lui Barack Obama nu a reusit sa redea increderea comunitatii financiare. Din ianuarie, principalul indice bursier, Dow Jones, a pierdut aproape un sfert din valoarea sa, ajungând la nivelul din 1997. În ciuda sumelor colosale avansate (mai mult de  2.000 de miliarde de dolari), planul de salvare bancara al lui Timothy Geithner, titularul trezoreriei americane, nu a reusit deloc sa convinga.
 
Din ce in ce mai multi economisti, printre care celebrii Nouriel Roubini si Paul Krugman, considera ca nationalizarea temporara este de acum inainte singurul mijloc care poate sa puna capat nesfârsitei agonii a bancilor si sa evite un scenariu a la japonaise, care s -a tradus in arhipelag printrun deceniu de marasm.
 
Timpul preseaza, de fapt, atât de rapida este prabusirea economiei americane: activitatea si investitiile sunt in cadere libera, in timp ce masina de joburi s-a stricat de tot, distrugând mai bine de 2 milioane de locuri de munca intr-un interval de trei luni.
O alta iluzie este pe cale de disparitie: speranta intr-o decuplare, care ar permite tarilor emergente sa preia stafeta de la Statele Unite pentru a atrage cresterea mondiala.
 
Aceste tari sunt insa si ele lovite acum, fie de contractia comertului mondial, precum China, fie de scaderea cursului materiilor prime , precum Brazilia sau Argetina, fie de scurgerea capitalurilor originare din tarile bogate, ca de exemplu statele din Europe de Est. Fie, ca Rusia, de toate trei in acelasi timp, potrivit L'Express.
Trebuie sa ne asteptam si la mai rau?, se intreaba publicatia Cea mai mare parte a marilor state au luat masuri rapide si de anvergura, pentru a evita intrarea intr-o spirala inflationista, a afirmat Laurence Boone, economist sef la Barclays Capital.
 
Preconizând planuri de relansare masive, mai ales in Statele Unite, planuri de salvare bancara si scaderea ratelor dobânzilor ale bancilor centrale, guvernele au evitat capcana inertiei, care, in 1929, a condus la Marea Depresiune. Cu exceptia unei explozii sociale sau a unui grav regres protectionist, in consecinta, scenariul cel mai negru ar trebui evitat.
 
Criza actuala, de natura bancara, imobiliara si bursiera, nu este totusi cea mai putin grava de la al doilea Razboi mondial incoace. Nici un plan de relansare nu va duce la evitarea ei, a admis premierul francez, François Fillon. Va fi o recesiune mult mai profunda si lunga decât ceea ce prevedea FMI in ianuarie, la toate nivelurile, a afirmat la inceputul lui martie, Klaus Schmidt-Hebbel, economistul sef al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD).
 
Istoria crizelor bancare ne arata ca acestea necesita, in mod general, o perioada de vindecare lunga si dureroasa. Fisa de sanatate a sistemului financiar american, situat in epicentrul crizei, nu este deloc imbucuratoare: paralizat de datorii (rata de indatorare a urcat de la 22% la 117% din 1981 pâna in 2008), el este, de asemenea, ros de active toxice foarte complexe, ceea ce incetineste munca indispensabila de separare a grâului de neghina.
 
Din cauza degradarii situatiei economice, o serie de credite  considerate  de  buna  calitate,  de  imprumuturi  imobiliare  sau  de  credite  acordate intreprinderilor, vor deveni astfel toxice, afirma patronul unei mare unitati financiare din Franta. În cele din urma, cresterea va fi relansata si odata cu ea, locurile de munca si investitiile, crede revista franceza. Comportamentul consumatorului american, precum si rezistenta economiei chineze, determina, in mare masura, amploarea relansarii , a afirmat Laurence Boone.
 
Pentru tarile cele mai dependente de credite, va trebui sa se gaseasca alte moduri de stimulare a cresterii capacitatii populatiei care are salarii mici, de a fi solvabila, prin competitia internationala. În Europa, Marea Britanie, Irlanda si Spania, sunt cele mai vizate. Tarile exportatoare, precum Germania si Japonia, ar putea sa se redreseze mai repede.
 
În ceea ce priveste Franta, ziarul britanic Financial Times il invita de curând pe premierul Gordon Brown sa se inspire din modelul francez pentru a inventa o versiune britanica a gaullismului. Cu conditia ca masurile necesare sa fie adoptate, Franta are intr-adevar un mare numar de atuuri (natalitate ridicata, independenta energetica).
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata