UE susține discuțiile de renunțare la brevetele de vaccin COVID, dar criticii spun că nu vor rezolva lipsa dozelor

Uniunea Europeană a susținut joi o propunere a SUA de a discuta despre renunțarea la protecția brevetelor pentru vaccinurile COVID-19, dar producătorii de medicamente și alte guverne s-au opus ideii, spunând că nu va rezolva lipsurile globale de doze.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a exprimat disponibilitatea de a explora o derogare după ce președintele Joe Biden a promovat miercuri planul, inversând poziția SUA.

„Principalul lucru este că trebuie să accelerăm acest lucru”, a declarat joi secretarul de stat american Anthony Blinken, în timp ce India se lupta cu un focar devastator de COVID-19. „Niciunul dintre noi nu va fi pe deplin în siguranță până când … vom primi cât mai multe doze de vaccin.”

Renunțarea la brevet este „un mijloc posibil de creștere a producției și a accesului la vaccinuri”, a spus el, deoarece Casa Albă a negat divizarea între oficiali din cauza ideii de renunțare.

Administrația Biden a aprobat negocierile la Organizația Mondială a Comerțului pentru a obține un acord global.

Directorul general al OMC, Ngozi Okonjo-Iweala, a declarat statelor membre că „a salutat cu căldură” mișcarea SUA. „Trebuie să răspundem urgent la COVID-19, deoarece lumea se îmbolnăvește și oamenii mor”, a spus ea.
Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a preluat scrisorile majuscule într-un tweet numind mișcarea lui Biden „MOMENT MONUMENTAL ÎN LUPTA CONTRA # COVID19” și a spus că reflectă „înțelepciunea și conducerea morală a Statelor Unite”.

În ciuda acestui entuziasm, producătorii de medicamente, care își pierd veniturile dacă sunt privați de drepturile de brevet pentru vaccinurile COVID-19, și alți critici au găsit defecte în propunere.
Complexitatea producției înseamnă că accesul liber la proprietatea intelectuală nu este suficient pentru a crește imediat producția de vaccinuri, au spus ei. Moderna a renunțat la drepturile sale de brevet în octombrie și, joi, a remarcat lipsa companiilor capabile să producă rapid un vaccin similar și să obțină aprobarea acestuia.

Combinate, Pfizer Inc și Moderna Inc au prognozat vânzări de peste 45 miliarde dolari anul acesta pentru vaccinurile lor COVID-19.

Pe termen lung, o renunțare ar descuraja companiile farmaceutice să răspundă rapid la viitoarele amenințări la adresa sănătății globale cu investiții mari în cercetare, au spus unii.

Germania, cea mai mare putere economică a UE și care găzduiește un mare sector farmaceutic, a respins ideea, spunând că lipsa vaccinurilor se datorează capacității de producție limitate și standardelor de calitate, mai degrabă decât problemelor de protecție a brevetelor.
Ministrul Sănătății, Jens Spahn, a declarat că împărtășește obiectivul lui Biden de a furniza lumii întregi vaccinuri. Dar o purtătoare de cuvânt a guvernului a spus într-o declarație că „protecția proprietății intelectuale este o sursă de inovație și trebuie să rămână așa în viitor”.

Mai mult, o renunțare ar dura luni de zile pentru a negocia și ar necesita un acord unanim între cele 164 de țări din OMC. Companiile farmaceutice au cerut țărilor bogate să împartă vaccinurile mai generos cu lumea în curs de dezvoltare.
Prețurile acțiunilor pentru producătorii de medicamente s-au recuperat în mare parte după ce au scăzut brusc inițial, după ce Biden a susținut ideea de renunțare. Moderna a scăzut cu 1,3% după ce a scăzut anterior cu 12%, iar acțiunile din SUA ale partenerului său german BioNTech SE au scăzut cu 0,6%, după ce au scăzut cu 15% mai devreme.

„Blocajul nu este nici accesul, nici brevetul (sau prețul), ci pur și simplu faptul că nu există suficiente flacoane, materii prime etc. pentru a le produce, indiferent de brevete”, a spus analistul Jefferies Michael Yee despre extinderea producției de vaccin COVID-19.

Principalul grup de lobby al industriei farmaceutice, PhRMA, a declarat: „Această decizie nu face nimic pentru a aborda provocările reale de a obține mai multe doze, inclusiv distribuția pe ultimul kilometru și disponibilitatea limitată de materii prime.”

Au existat peste 155 de milioane de infecții coronavirus confirmate în întreaga lume și aproape 3,4 milioane de persoane au murit din cauza COVID-19, potrivit unui bilanț al Reuters.
Dar cea mai mare parte a celor 624 de milioane de oameni care au primit cel puțin o doză de vaccin, conform site-ului nostru web „Lumea noastră în date”, locuiesc în țări mai bogate.

Programul global de distribuție a vaccinului, COVAX, condus de OMS și Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizare (GAVI), care își propune să furnizeze vaccinuri țărilor cu venituri mici, a distribuit până acum aproximativ 41 de milioane de doze.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că este „foarte favorabil” deschiderii proprietății intelectuale. Cu toate acestea, un oficial al guvernului francez a declarat că lipsa vaccinurilor este rezultatul lipsei capacității de producție și a ingredientelor, nu a brevetelor.

„Aș reaminti că Statele Unite nu au exportat o singură doză în alte țări și vorbesc acum despre ridicarea brevetelor”, a spus oficialul.

Statele Unite au livrat câteva milioane de doze de vaccin pe care nu le folosea în Mexic și Canada, în împrumut.

Africa de Sud și India au făcut propunerea inițială de renunțare la OMC în octombrie, adunând sprijin din partea multor țări în curs de dezvoltare, care spun că va face vaccinurile mai disponibile.

Până în prezent, Uniunea Europeană a fost aliniată cu un grup de țări, inclusiv Marea Britanie și Elveția – acasă la marile companii farmaceutice – care s-au opus renunțării.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata