UNESCO cere Australiei să ofere garanţii în ceea ce priveşte protecţia Marii Bariere de Corali

14

UNESCO a cerut miercuri Australiei la Doha să pună în aplicare măsuri pentru a proteja Marea Barieră de Corali, dacă dorește ca aceasta să nu ajungă pe Lista patrimoniului mondial aflat în pericol în 2015, relatează AFP.

Comitetul Patrimoniului Mondial a cerut Australiei să prezinte „până la data de 1 februarie 2015” un raport „care precizează, printre altele, punerea în aplicare a acțiunilor” de protecție, se arată în textul deciziei.

În decizia sa, Comitetul constată cu îngrijorare recentele adoptări de către Australia a unor proiecte de dezvoltare a zonei costiere, însă salută eforturile acesteia în materie de îmbunătățire a calității apei.

Deși Malaezia și Japonia au propus amendamente pentru a atenua declarația, majoritatea covârșitoare a membrilor Comitetului au cerut și au obținut păstrarea versiunii originale a proiectului de decizie, mult mai exigentă.

În urmă cu săptămână, Australia și-a exprimat încrederea că va putea evita plasarea Marii Bariere de Corali pe Lista patrimoniului mondial aflat în pericol, după publicarea unui raport care indica o scădere a poluanților în apă.

Înscrisă în Patrimoniul Mondial de UNESCO în 1981, Marea Barieră de Corali se întinde pe o suprafață de aproximativ 345.000 de kilometri pătrați pe coasta orientală australiană și formează cel mai vast sistem de corali din lume, cuprinzând aproximativ 3000 de recifuri și 300 de insule tropicale.

Reciful a pierdut mai mult de jumătate din corali în cursul ultimilor 27 de ani sub efectul factorilor meteorologici (furtuni) climatici (încălzire) și industriali(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata