Investitorii străini atrag atenţia asupra problemelor sistemului de pensii private

18

Organizatiile profesionale si de reprezentare ale investitorilor straini din România au adresat autoritatilor guvernamentale o scrisoare deschisa pentru a atrage atentia asupra problemelor inca nerezolvate din sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II), se arata intr-un comunicat al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din România.

Aceste probleme, sustin semnatarii, afecteaza atât interesele participantilor, cât si pe cele ale investitorilor straini, actionari ai companiilor de administrare a fondurilor de pens ii private de pe piata locala.
Adresata prim-ministrului in functie, Emil Boc, si ministrului de finante in functie, Gheorghe Pogea, scrisoarea contine si un raport de tip “white paper”, care vorbeste despre nivelul contributiilor, initiativa nociva de “garantare a inflatiei” si alte aspecte aduse in discutie de diferite parti, in ultimul an si jumatate, de la startul efectiv al Pilonului II.

Aceasta initiativa a investitorilor straini, coordonata de Camera de Comert a Olandei din România si la care au aderat Camera de Comert a Statelor Unite din România (AMCHAM), Consiliul Investitorilor Straini (FIC) si Camerele de Comert ale Italiei, Elvetiei si Marii Britanii din România, este al doilea demers de acest fel din 2009, dupa ce in luna februarie ambasadorii Olandei, Germaniei, Italiei, Marii Britanii si Statelor Unite ale Americii au semnat o scrisoare comuna care atrage atentia autoritatilor privind efectele negative multiple ale propunerii de inghetare a contributiilor virate catre Pilonul II de pensii private obligatorii din România.

“Este convingerea noastra ca, daca Guvernul nu revine la calendarul initial de contributii virate catre Pilonul II de pensii private, aceasta va afecta cu siguranta veniturile viitoare ale salariatilor români de astazi, dar va avea si un impact negativ asupra intregii economii a României. Investitorii straini care au fondat aici companii de administrare a fondurilor de pens ii private isi pierd increderea in ace st sistem si in România, daca aceste reforme nu continua asa cum au fost ele propuse la startul sistemului.

Reducerea populatiei active, care contribuie la bugetul public de pensii, combinata cu procesul de imbatrânire a populatiei pun o presiune tot mai mare pe sistemul public de pensii existent in România”, a declarat Nuria Simon Artigas, director executiv al Camerei de Comert a Olandei din România, cu ocazia transmiterii scrisorii catre autoritatile din România.

În prezent, in România functioneaza sistemul de pensii private cu cel mai redus nivel al contributiilor (doar 2%) din intreaga lume, in timp ce fondurile de pensii private au obtinut printre cele mai bune rezultate investitionale la nivel mondial de la lansarea din luna mai 2008 si pâna in prezent. Pâna la sfârsitul lunii septembrie 2009, fondurile de pensii private obligatorii au inregistrat un randament mediu anualizat de 15%, adica 9,7% in termeni reali (peste inflatia din aceeasi perioada).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata