Vladimir Voronin vrea alegeri parlamentare anticipate şi alegerea preşedintelui în cadrul parlamentului

Fostul preşedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, lider al Partidului Comuniştilor, le-a solicitat autorităţilor ţării să dizolve parlamentul şi să organizeze, în luna octombrie, alegeri anticipate.

În acelaşi timp, Voronin respinge propunerea coaliţiei aflate la putere privind revenirea la formula alegerii preşedintelui prin vot popular, insistând asupra alegerilor prezidenţiale în cadrul parlamentului. În cazul în care puterea nu va găsi o soluţie de compromis, Voronin ameninţă cu acţiuni de protest în masă, informează cotidianul rus Kommerant.

‘Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) ar trebui să înţeleagă că alegerile sunt inevitabile. Toate încercările de a le amâna înseamnă uzurpare a puterii de stať, a declarat Voronin, în cadrul conferinţei de presă din 11 mai.

În opinia analistului rus Kirill Tanaev, director general al Fondului de Politică Eficientă din Moscova, discursul lui Voronin constituie o încercare a acestuia de a găsi un compromis cu unii lideri ai AIE.
‘Coaliţia aflată la guvernare traversează vremuri grele: ea nu a reuşit să formuleze un vector coerent de integrare europeană, iar principalul său aliat – România – se află ea însăşi într-o situaţie economică dificilă’, explică analistul.

Nu este deloc o certitudine că, în cazul alegerilor, Mihai Ghimpu (liderul Partidului Liberal) şi Serafim Urecheanu (liderul Partidului ‘Alianţa Moldova Noastră’) vor intra în parlament, continuă analistul rus. Potrivit acestuia, principalii jucători ai AIE sunt, în prezent, premierul Vlad Filat (liderul Partidului Liberal Democrat) şi Marian Lupu (liderul Partidului Democrat). ‘Lor li se adresează de fapt Voronin’, precizează Tanaev.

De altfel, şi Voronin are probleme: conform legii, până în 16 iunie ar trebui să fie fixată data noilor alegeri parlamentare. În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, nu este deloc o certitudine că liderii comunişti vor reuşi să organizeze ample acţiuni de protest, subliniază Kommersant.
De asemenea, în cazul desfăşurării de alegeri anticipate, atât comuniştii, cât şi partidul lui Filat vor obţine aproximativ acelaşi număr de voturi câte deţin în prezent.

De aceea, toţi negociază, încercând să creeze, cu ajutorul unor coaliţii, condiţii cât mai bune pentru propriul partid. Însă acest lucru nu este simplu: comuniştii nu au experienţă în ceea ce priveşte crearea de coaliţii şi nici Filat nu vrea să-şi piardă poziţiile. În ceea ce priveşte propunerile lui Voronin privind modificarea Constituţiei, acestea reiau, potrivit Kommersant, recomandările Comisiei de la Veneţia.
Pentru confirmarea preşedintelui în funcţie, în prezent sunt necesare cel puţin 61 de voturi din 101 în toate tururile, în timp ce în concepţia lui Voronin 61 de voturi ar fi necesare doar în primul tur, în al doilea – 57, iar în al treilea – anularea unei limite drastice.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata