Caffe Latte-ul este una dintre cele mai consumate băuturi pe bază de cafea. În acest articol vei găsi informații despre tendințele actuale în servire latte-ului în cafenele, dispozitive pentru preparare și idei creative de servire a acestuia.
Caffe Latte a apărut în Italia, și nu la un restaurant, ci în bucătăria unei familii. Această băutură are la bază espresso și lapte spumat. Fiind o băutură extrem de cunoscută și apreciată, se regăsește în orice cafenea.
Tendințe în servirea latte-ului
Există mai multe tipuri de Caffe Latte, și anume Latte Macchiato, Dolce Latte Machiato, Latte cu condimente și Iced Latte.
Latte Macchiato seamănă foarte mult cu Caffe Latte original, dar are o ordine diferită a pașilor de preparare, Latte Macchiato fiind renumit pentru straturile sale. Primul strat este de lapte fierbinte, al doilea espresso, iar al treilea lapte spumat.
Dolce Latte Machiato se prepară după aceeași rețetă ca Latte Macchiato dar are în plus caramel. Siropul de caramel se toarnă pe fundul paharului, urmat de lapte în două straturi, apoi shot-ul de espresso.
Latte cu condimente este un Caffe Latte normal, dar se adaugă condimente în cafea în timpul preparării sau condimentele se adaugă în espresso înainte de a fi turnat în lapte.
Iced Latte este o băutură de vară, răcoritoare, fiind disponibile mai multe variante de preparare a acestuia. Cea mai simplă rețetă este espresso rece, lapte rece, gheață și sirop.
Rețeta standard a Caffe Latte: ¼ espresso, 2/4 lapte cald și ¼ lapte spumat.
Arome inedite pentru un latte delicios
Pentru a obține un gust diferit la un Caffe Latte există mai multe arome ce se pot adăuga: cocos, apă de trandafiri, miere, suc de sfeclă, unt de cacao, vanilie, pudră de matcha, lapte de migdale, lapte de caju, sirop de agave, bourbon, lavandă alimentară, unt de arahide, scorțișoară, nucșoară, dovleac și multe altele. Aceste arome vor adăuga un plus băuturii.
Idei creative de preparare latte
În ultima vreme foarte multe cafenele aleg să servească băuturile de tip Caffe Latte în diferite stiluri, prin idei creative.
Spre exemplu, una dintre cele mai frecvente modele de servire a Caffe Latte-ului este cea în care îți face poza în cafea. Este un model foarte interesant și adorat de către toată lumea.
Există categorii pe site-urile speciale denumite „Cafea și ceai” unde vei găsi diferite cești cafea ce se pot folosi pentru prezentarea și servirea băuturilor cu cafea.
Printre cele mai noi produse în tendințe sunt paharele cu pahar dublu ce se potrivesc în orice locație de HoReCa, indiferent de stilul acesteia.
De asemenea, pentru prepararea unui Caffe Latte vei avea nevoie și de latieră pentru că îți simplifică procesul de spumare a laptelui.