Germania este principala țintă a dezinformării rusești, spune UE

20

Germania este ținta principală a campaniilor de dezinformare rusești în Uniunea Europeană, se arăta marți într-un raport, în timp ce legăturile dintre Moscova și Occident au atins noi minime în urma otrăvirii și închisorii criticului de la Kremlin, Alexei Navalny.
Organul de supraveghere pentru dezinformare al UE, condus de Serviciul de acțiune externă al blocului, a declarat în raport că a documentat 700 de cazuri de raportare deliberată falsă sau înșelătoare care vizau răspândirea dezinformării despre Germania de la lansarea unei baze de date de urmărire la sfârșitul anului 2015.

Acest lucru se compară cu peste 300 de cazuri pentru Franța, peste 170 pentru Italia și 40 pentru Spania, a declarat câinele de pază, care a fost înființat după anexarea Crimeii de la Ucraina din 2014 de către Moscova și își propune să combată ceea ce vede ca o campanie deliberată de frotiu a Rusiei.

„Germania este selectată drept principala țintă pentru eforturile de dezinformare rusești în rândul statelor membre europene”, a declarat EUvsDisinfo.

EUvsDisinfo a declarat că Kremlinul încearcă să descrie Germania ca o țară condusă de „rusofobie irațională” pentru a atrage atenția asupra încălcărilor Rusiei a drepturilor omului și a dreptului internațional.
„Abordarea Rusiei intenționează să creeze incertitudine, să semene discordie, să ofere oficialilor ruși pentru manevră … Kremlinul dublu-vorbă exploatează angajamentul Europei și al Germaniei pentru dialog”, se spune în raport.
Germania a fost printre țările UE care pledau pentru mai multe sancțiuni asupra Rusiei în cazul Navalny, care a primit tratament medical la Berlin și și-a revenit în Pădurea Neagră după ce anul trecut a fost otrăvit de agent de nivel militar.

Navalny, un activist anticorupție, spune că Kremlinul a fost în spatele atacului, pe care Moscova îl neagă. El a fost arestat după ce s-a întors la Moscova din Germania în ianuarie, iar acum execută o nouă pedeapsă cu închisoarea într-o colonie penală rusă.

Luna trecută, UE a fost de acord să includă pe lista neagră patru înalți oficiali ruși în legătură cu cazul Navalny, adăugând la sancțiunile economice pe care le-a dat o palmă anterior Rusiei cu privire la anexarea Crimeei și sprijinul de către Kremlin a separatiștilor armați din estul Ucrainei.

EUvsDisinfo a declarat că Rusia a descris Germania drept instrument important în conducerea noilor sancțiuni care au urmat unei călătorii a diplomatului superior al UE, Josep Borrell, la Moscova în februarie.

În timp ce Borrell a cerut eliberarea lui Navalny, el a susținut, de asemenea, nevoia de dialog și cooperare între UE și Rusia în domenii precum schimbările climatice și acordul nuclear cu Iranul. Cu toate acestea, în timpul vizitei sale, Moscova a expulzat patru diplomați ai UE, inclusiv unul din Germania.

Cancelarul german Angela Merkel, care a crescut în Germania de Est comunistă, a criticat mult timp istoricul drepturilor omului de la Moscova, dar Berlinul a rezistat presiunii SUA de a bloca conducta de gaz Nord Stream 2 care ar pompa mai mult gaz rusesc către Europa prin Germania.

Liderii UE vor discuta următorii pași în relația lor tulburată cu Rusia la un summit din 25-26 martie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata