Ce condiment este supranumit „doctorul celor 100 de boli”, se găseşte în mai toate bucătăriile, fiind unul dintre cele mai apreciate mirodenii din gastronomie cu potenţial terapeutic extraordinar.
Este condimentul care se găseşte în mai toate bucătăriile are un potenţial terapeutic extraordinar, prin multitudinea de beneficii aduse organism, astfel:
Din punct de vedere nutriţional, condimentul care ţine diabetul sub control şi protejează ficatul, oferă organismului acizi graşi Omega 3, mangan, magneziu, vitamina K, potasiu, vitamina B şi calciu. Mai mult decât atât, condimentul puternic supranumit „doctorul celor 100 de boli”, conţine cantităţi semnificative de eugenol, un compus cu proprietăţi antibiotice, antivirale, antifungice şi analgezice. De asemenea, condimentul combate indigestia, are proprietăţi antibacteriene, protejează ficatul, stimulează sistemul imunitar şi ajută la menţinerea sănătăţii oaselor.
Cuişoarele este condimentul supranumit „doctorul celor 100 de boli”
În contextul istoric, cuişoarele, alături de nucşoară, au fost printre cele mai valoroase condimente ale secolelor XIV şi XVII-lea.
În medicina tradițională chineză, cuișoarele au fost utilizate pentru a trata indigestia, diareea, hernia sau viermii intestinali, precum și diferite infecții fungice.
În folclorul asiatic se spune că ținând în gură două cuişoare fără a le mesteca sau înghiţi tratează dependența de alcool, potrivit planteea.ro.
În plus, cuişoarele conţin fibre şi minerale şi au în compoziţie mai multe vitamine printre care vitamina C şi K.
Se spune despre cuișoarele că conțin compuși antioxidanți care ajută la combaterea stresului oxidativ din organism, protejând celulele împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.
Iar substanțele active din cuișoare au efecte antiinflamatorii, contribuind la reducerea inflamațiilor în corp.
Cuișoarele pot ajuta la stimularea secreției de enzime digestive, favorizând procesul de digestie și prevenind disconfortul abdominal.
Iar uleiul esențial de cuișoare are proprietăți antimicrobiene, ajutând la combaterea bacteriilor și ciupercilor, contribuind astfel la menținerea sănătății orale și a sistemului digestiv.
De altfel, cuișoarele pot ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge și la îmbunătățirea sensibilității la insulină.
Datorită substanțelor numite eugenol, cuișoarele pot avea efecte analgezice și antiinflamatorii, contribuind la reducerea durerilor.
De aceea cuișoarele sunt folosite adesea în tratamentele naturale pentru afecțiuni respiratorii, datorită proprietăților lor antiseptice și expectorante.
Cuișoarele conțin nutrienți precum magneziu, potasiu, vitamina C și vitamina K, care contribuie la menținerea sănătății generale.
Totodată, cuişoarele pot înlocui sarea şi potoli setea. Acestea se folosesc la preparatele de patiserie, sosuri, ciorbe, dar şi la unele sortimente de prăjituri, vin fiert sau ceai.
Valori nutriţionale cuişoare
În contextul nutriţinal, o lingurinţă de aproximativ 2 gr de cuişoare măcinate conţine:
-Calorii: 6;
-Carbohidrați: 1gr;
-Fibre: 1gr;
-Mangan: 55% din DZR;
-Vitamina K: 2% din DZR;
-Vitamina C: 3% din DZR;
-Vitamina E, calciu si magneziu (în cantități foarte mici).
Sursa: www.antena3.ro