Informaţiile furnizate Securităţii de Dan Voiculescu au adus atingere drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti susţin că există probe care atestă că liderul conservator Dan Voiculescu a fost colaborator al fostei poliţii politice comuniste, pe vremea când acesta era economist la Întreprinderea de Comerţ Exterior Vitrocim, informaţiile furnizate sub numele conspirativ „Felix” fiind de natură a aduce atingere drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor.

Curtea de Apel Bucureşti a dat publicităţii miercuri motivele pentru care judecătorii au decis că Dan Voiculescu a colaborat cu fosta Securitate. Magistraţii consideră că nota semnată de Dan Voiculescu sub numele „Felix”, datată 29.12.1977, ce face referire la cetăţeanul austriac de origine română L.G., justifică stabilirea calităţii de colaborator al fostei poliţii politice comuniste.

Potrivit CNSAS, nota semnată de Dan Voiculescu avea următorul conţinut: „Din discuţiile purtate cu L.G. în perioada 1972-1977, reţinem preocuparea acestuia de defăimare a politicii noastre, cât şi a metodelor comerciale folosite în relaţiile internaţionale. În cadrul acestor preocupări, L.G. practică atacuri vehemente deschise cât şi tangente.

Mai mult decât atât, în anumite situaţii, L.G. dă soluţii originale pentru rezolvarea unor aspecte care după opinia dânsului nu sunt corecte. Semnalăm de asemenea tendinţa lui L.G. de a atrage spiritual şi material anumiţi cetăţeni români la fuga din ţară sau luarea de poziţie revoluţionară faţă de legile ţării noastre. În prezent, L.G. lucrează ca intermediar la exportul nostru de geamuri, bitum, materiale izolatoare prin Forexim”.

Judecătorii declară că informaţiile furnizate de Dan Voiculescu sunt de natură a aduce atingere drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei vizate de nota informativă, respectiv dreptul la libertatea de exprimare.
În schimb, magistraţii de la Curtea de Apel au stabilit că informaţiile furnizate de Dan Voiculescu în 1970, pe când era translator de limbă germană al echipei de hochei pe gheaţă a Norvegiei, locotenentului M.P. de la Securitate, nu pot fi încadrate ca aducând atingere drepturilor fundamentale, deoarece sunt prea generale, fiind greu de identificat persoanele la care se referea.

În nota respectivă semnată cu numele conspirativ „Mircea”, Dan Voiculescu îi relata ofiţerului de la Securitate că în 1969, pe când era translator pe lângă reprezentativa Belgiei la campionatele de box, a observat anumite legături suspecte ale unor cetăţeni români cu sportivi şi schimburi de pachete.

Curtea de Apel subliniază în motivare că nu se impune stabilirea faptică şi cronologică a întregii relaţii a lui Dan Voiculescu cu Securitatea comunistă, fiind suficient ca judecătorii să constate că actele depuse la dosar de CNSAS dovedesc complexitatea acestei relaţii, în care Voiculescu a fost recrutat colaborator, dat a şi fost urmărit informativ.

Pe 5 februarie, Curtea de Apel Bucureşti a respins acţiunea preşedintelui fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, împotriva deciziei prin care Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS) i-a dat verdict de colaborare cu fosta Securitate. La 20 iunie 2006, Colegiul CNSAS i-a înmânat lui Dan Voiculescu decizia conform căreia liderul conservatorilor ar fi făcut poliţie politică.

În iulie 2006, liderul PC a prezentat opiniei publice, prin intermediul avocatului său, deputatul Sergiu Andon, dosarul de urmărire informativă din perioada 1971-1980.
Sergiu Andon a susţinut atunci că Dan Voiculescu a fost „turnat” de 17 colaboratori şi urmărit de aproape 30 de ofiţeri de securitate. Potrivit CNSAS, Dan Voiculescu a fost recrutat ca informator de Securitate comunistă, în februarie 1970, primind numele conspirativ „Mircea”.

Acesta „a relatat verbal despre contactele şi schimburile de pachete între sportivi români şi cei străini, cu prilejul campionatelor de box din 1969, despre schimburile de valută” şi apoi, în Republica Socialistă Cehoslovacă, unde a însoţit ca translator echipele româneşti de hochei pe gheaţă. De asemenea, Dan Voiculescu ar fi fost recrutat în reţeaua Directiva a III-a sub numele „Felix”.

Citește și
1 Comentariu
  1. Cernatescu T spune

    Mai sa fie, Felix motanul care vrea sa fie acum premier.
    Cum mai are nerusinarea sa apara in fata oamenilor.
    Dece CNSASul nu cauta sa vada de unde a avut Voiculescu milioanele de dolari sa faca televiziuni .
    Nu era el detinatorul banilor lui Ceausescu? Poate ca ar trebui cautat (vorba lui Nastase) la oua.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata