Înregistrările video, admise ca probe de judecători în cazul lui Mircea Băsescu

Judecătoarea Elena Brândușa de la Tribunalul București, care a decis arestarea preventivă a lui Mircea Băsescu, susține că există probe, în primul rând înregistrări video efectuate de familia lui Bercea Mondial, care atestă că fratele președintelui a primit 250.000 euro pentru a-și trafica influența pe lângă magistrați.

În motivarea deciziei, judecătoarea arată că înregistrările video puse la dispoziția procurorilor de familia lui Bercea Mondial constituie mijloace de probă, chiar dacă ele au fost făcute de una dintre părțile implicate în acest caz.

„În ceea ce privește înregistrările puse la dispoziția organelor de urmărire penală de către denunțători, al căror caracter legal și a căror utilizare ca probe au fost contestate de către inculpați, judecătorul de drepturi și libertăți privește această contestare ca lipsită de temei, în cauză fiind incidente dispozițiile art. 139 alin. 3 C.p.p., potrivit cu care înregistrările efectuate de părți sau de alte persoane constituie mijloace de probă când privesc propriile convorbiri sau comunicări pe care le-au purtat cu terții. Prin chiar maniera de reglementare a textului sus menționat s-a dorit garantarea și respectarea de către stat a obligației pozitive de a apăra dreptul prevăzut de art. 8 din CEDO, fiind admisă de lege posibilitatea unei persoane puse în fața unei situații infracționale de a folosi înregistrarea imaginii sau comunicării pentru a revela această infracțiune”, susține instanța.

Magistratul nu a luat în considerare poziția avocaților lui Mircea Băsescu, care au contestat autenticitatea înregistrărilor video, arătând că înregistrările au fost certificate de procurori.

„Implicarea inculpatului Băsescu Mircea și împrejurarea că acesta a primit parte din suma respectivă în scopul de a-și vinde influența asupra unor funcționari însărcinați cu atribuții referitoare la eliberarea lui Anghel Sandu, în accepțiunea textului art. 291 CP, rezultă cu claritate din declarațiile martorilor și din procesele verbale de redare a înregistrărilor ambientale și telefonice. Maniera în care a fost abordată de către interlocutori problema legată de sprijinul pe care inculpatul Băsescu Mircea a înțeles să îl acorde nu lasă echivoc asupra naturii demersurilor pe care acesta susținea că le face, afirmațiile sale privitoare la pedepse și soluții procedurale fiind de natură a-l convinge pe cumpărătorul de influență de realitatea acestora”, mai arată instanța.

Judecătoarea Elena Brândușa precizează că, în acest dosar, există probe care atestă faptul că Mircea Băsescu a primit suma de 250.000 euro de la Florin Anghel, prin intermediul lui Marian Căpățînă, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistrați pentru a obține o hotărâre favorabilă lui Sandu Anghel.

Pe 20 iunie, Tribunalul București a decis arestarea lui Mircea Băsescu, la cererea procurorilor DNA, însă hotărârea instanței nu este definitivă.

De asemenea, instanța a emis un mandat de arestare și pe numele lui Marian Căpățînă, cel care a intermediat banii luați de Mircea Băsescu de la familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial.

Potrivit DNA, în perioada 20 februarie 2011 — 22 februarie 2012, Mircea Băsescu a primit suma de 250.000 de euro de la un denunțător (Florin Anghel), prin intermediul inculpatului Marian Căpățînă, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea cauzei referitoare la infracțiunea săvârșită de tatăl său (Sandu Anghel), precum și a altor cereri incidente în respectiva cauză, în scopul de a obține o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

La începutul anului 2011, după ce față de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, fiul acestuia, Florin Anghel, i-a remis lui Marian Căpățînă suma de 250.000 de euro, la cererea acestuia din urmă și în schimbul promisiunii că banii vor fi remiși mai departe lui Mircea Băsescu, pentru ca acesta să intervină pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea cauzei referitoare la infracțiunea săvârșită de Bercea Mondial și a altor cereri incidente în respectiva cauză.

Ulterior, pentru că Bercea Mondial nu a fost pus în libertate, Florin Anghel i-a remis și suma de 350.000 de euro lui Marian Căpățînă.

Intervalul în care Florin Anghel i-a remis sume de bani lui Marian Căpățînă este cuprins între 20 februarie 2011 (data luării măsurii arestării preventive față de Bercea Mondial) și 22 februarie 2012 (data pronunțării hotărârii de condamnare la instanța de fond).

Din suma totală de 600.000 de euro, Mircea Băsescu a primit 250.000 de euro în schimbul promisiunii că, prin influența pe care o are asupra magistraților, poate obține o soluție favorabilă pentru Bercea Mondial, adică va obține fie o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata