Legea micii reforme simplifică procedura de citare şi modul de compunere a completului de judecată

Simplificarea modului de compunere a completului de judecată, a procedurii de citare sau modificarea condiţiilor de strămutare a proceselor se numără printre prevederile proiectul Legii privind mica reformă în justiţie, aprobată vineri (23 iulie 2010) de Executiv.

„Procedura de judecare a recursului în interesul legii care, în prezent, se judecă în secţii unite la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, adică în prezenţa a peste 120 de judecători, fapt care, practic, împiedică o judecată cu celeritate şi cu acurateţe. Acest lucru a fost semnalat chiar de către judecătorii ÎCCJ prin reprezentanţii lor în Consiliul Superior al Magistraturii, dar şi în discuţiile directe pe care le-am avut”, a explicat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

El a precizat, în context, că se propune simplificarea modului de compunere a completului, astfel încât acesta să fie format din preşedintele ÎCCJ, preşedinţii secţiilor Înaltei Curţi şi de judecători selectaţi de la secţii.
Potrivit ministrului, o altă modificare importantă vizează competenţa jurisdicţională în ceea ce priveşte atribuirea în primă şi ultimă instanţă judecătoriei a competenţei pentru soluţionarea cererilor evaluabile în bani, în valoare de până la 2.000 de lei.

Altfel spus, nu va exista o cale de atac la cererile al căror cuantum este foarte scăzut. „Această soluţie de a da în competenţă în primă şi ultimă instanţă judecătoriei este, de fapt, o reflectare şi a unor evoluţii în planul dreptului comparat, inclusiv în statele membre ale Uniunii Europene.
Mecanismul în justiţie nici măcar nu se pune în mişcare pentru cereri care nu au un anumit prag de valoare pecuniară, pentru că se consideră că ele pot fi rezolvate pe căi alternative de rezolvare a disputelor”, a mai spus Predoiu.

O altă propunere apărută în proiectul Legii micii reforme vizează posibilitatea ca judecătorul să sfătuiască părţile să apeleze la mediere pentru a stinge conflictul lor, putând exista, în acest sens, şi o şedinţă de încunoştiinţare cu privire la avantajele medierii şi rezultatele ei.
„În ceea ce priveşte strămutarea proceselor, am introdus un element de noutate, ea nu mai poate fi cerută din nou decât în cazul în care noua cerere se întemeiază pe împrejurări necunoscute la data soluţionării sau care au fost ivite ulterior”, a mai afirmat Predoiu.

Potrivit ministrului, se vor simplifica şi regulile în materia procedurii de citare. „Am simplificat procedura de citare, prin modificarea noţiunii de ‘termen în cunoştinţă’, am extins de fapt înţelesul acestei noţiuni, urmând a include orice situaţie în care se poate prezuma că partea primind citaţia cunoaşte termenul”, a arătat ministrul.
El a susţinut că partea căruia, personal sau prin reprezentanţi, i s-a înmânat citaţia pentru un termen de judecată va fi prezumată că are în cunoştinţă şi termene de judecată ulterioare.

Cătălin Predoiu a mai subliniat faptul că prin legea micii reforme în justiţie sunt propuse şi alte măsuri cu caracter tehnic, care vizează nu doar reducerea duratei proceselor, ci aduc şi o mai bună calitate actului de justiţie.
„Proiectul a mai fost denumit, colocvial, şi ‘proiectul micii reforme’. Este o reformă importantă, nu este deloc mică, dar este mică în comparaţie cu reforma care va fi produsă de implementarea Codurilor şi de aceea noi i-am spus ‘mica reformă’, până la marea reformă a Codurilor”, a conchis ministrul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata