Nicolescu (CNIPMMR): Peste 200 de firme din București au fost controlate abuziv de inspectorii ANAF

Peste 200 de firme din Capitală au fost controlate abuziv, începând din luna martie a anului trecut, de inspectorii Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), foarte multe IMM-uri cu o activitate profitabilă intrând în incapacitate de plată și având conturile imediat blocate, a declarat, miercuri, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, într-o conferință de presă.

‘În cazul controalelor efectuate de inspectorii din cadrul Direcției Antifraudă Fiscală la diverse întreprinderi mici și mijlocii, au fost aplicate, în mod greșit, dispozițiile articolului 11, alineatul 1 din Codul Fiscal, fiind eliminate din baza de calcul a impozitului pe profit și a TVA-ului deductibil facturile emise de societăți care au fost declarate inactive după ce a avut loc operațiunea impozabilă. În cazul municipiului București, este vorba de peste 200 de firme care au fost controlate abuziv începând din luna martie a anului trecut. În urma controalelor, aceste firme, care au un bun istoric fiscal, au intrat în incapacitate de plată, având conturile imediat blocate’, a afirmat Ovidiu Nicolescu.

Acesta a precizat, totodată, că va face intervenții la organele de drept, pentru remedierea situației.

‘Este vorba de niște abuzuri grosolane din partea inspectorilor ANAF. Nu-mi vine să cred că e o abordare oficială, înclin să cred mai degrabă că e o abordare greșită a unor funcționari din cadrul autorității. În plus, pentru evitarea unor astfel de situații pe viitor, facem un set de propuneri de măsuri care să ducă la creșterea accesului la informații, alături de măsuri administrative și legislative. Printre măsurile administrative se numără realizarea de acțiuni pentru exercitarea funcției preventive a controlului, dar și colaborarea cu confederațiile patronale reprezentative la nivel național, pentru campaniile de informare și pentru monitorizarea aplicării dispozițiilor legale din domeniul fiscal. În aceea ce privește măsurile legislative, este nevoie în primul rând de asigurarea unui cadru stabil și predictibil în domeniul fiscal și contabil pentru IMM-uri, bazat pe reducerea birocrației’, a mai spus președintele CNIPMMR.

Nicolescu a subliniat, totodată, că în România există un număr de 605.000 de întreprinderi mici și mijlocii, sectorul IMM-urilor din țara noastră fiind slab dezvoltat, cu doar 23 de firme la 1.000 de locuitori. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata