Numărul conturilor goale la pensiile private va creşte până la 36%

Reprezentantii Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) estimeaza ca numarul conturilor goale la fiecare colectare lunara de contributii va creste pâna la 35 – 36%, spre sfârsitul anului, una dintre cauze fiind somajul.

“Somajul are o influenta si estimam ca numarul conturilor goale la fiecare colectare lunara de contributii va creste la sfârsitul anului pâna la peste 35 – 36%, probabil la 36% in ultimele luni ale anului, somajul fiind una dintre cauze”, a declarat, marti, vicepresedintele APAPR, Emilia Bunea.

Ea a subliniat ca vor fi mai multe conturi nealimentate, pentru ca, dupa perioada initiala de 6 luni in care se vireaza in continuare contributii si la pensia de stat – odata ce o persoana a intrat in somaj – si prin urmare si la Pilonul II, contributiile inceteaza.

“Acel cont ramâne valabil, iar persoana isi va relua contributiile când se va reincadra in munca”, a precizat Bunea.

Potrivit acesteia, somajul nu este singura cauza pentru cresterea numarului de conturi goale, iar un exemplu ar fi persoanele care au contribuit in sistem pâna la un moment dat, dupa care isi aleg profesii independente si nu mai contribuie nici la sistemul de stat si nici la cel privat.

Vicepresedintele APAPR a adaugat ca randamentele investitionale nu sunt afectate de suma totala administrata de fondurile de pensii obligatorii, asta daca nu este vorba despre scaderi la jumatate a volumului total al activelor sau de alte astfel de situatii, in principiu randamentul fiind independent de sumele absolute aflate in conturi.

Bunea a tinut sa sublinieze ca pentru orice persoana care nu contribuie la Pilonul II implicatia este ca nu contribuie nici la Pilonul I, deci si pensia de stat este afectata, in conditiile in care aceasta reprezinta de sase ori mai mult decât contributia la pensia privata.

Numarul conturilor goale la fiecare contributie lunara virata la fondurile de pensii obligatorii a crescut in ultimele 6 luni, de la 24% in decembrie, la 29% in iunie, din cauza problemelor din economie, a somajului si a dificultatilor financiare ale angajatorilor, care nu mai declara si/sau nu mai platesc contributiile sociale in general pentru participanti, deci si la sistemul public, si evident ca nu se vireaza nici la sistemul privat, potrivit secretarului general al APAPR, Mihai Bobocea.

Numarul conturilor fara nici o contributie de la stat a scazut semnificativ in primele 6 luni, de la 500.000 la 417.000, adica de la 11% la 8,7%.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata