Pogea: Vom aplica măsurile pentru menţinerea deficitul bugetar stabilit cu FMI

Ministrul interimar al Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, a declarat miercuri (28 octombrie 2009) ca va discuta cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) in legatura cu acordarea celor 10 zile libere de concediu fara plata pentru personalul bugetar, pentru a gasi o solutie prin care sa se respecte angajamentele cu Fondul precum si tinta de deficit bugetar de 7,3% din PIB in 2009.

“Acordarea celor 10 zile libere este o situatie care pune presiune pe cheltuielile de personal. Pe parcursul urmatoarelor zile vom lua in discutie punct cu punct aceasta masura. Este o situatie de a gasi resurse in vederea compensarii si o chestiune de angajament. Trebuie sa ne incadram in parametri de deficit bugetar stabiliti”, a declarat ministrul interimar al Finantelor, dupa o prima discutie cu reprezentantii FMI.

În ceea ce priveste termenele de aplicare a legii unice de salarizare in sistemul bugetar si a legii responsabilitatii fiscale, oficialul român a spus ca nu s-a pus problema decalarii acestora. “Nu sunt de acord cu decalarea termenelor acestor legi si nici nu am propus Fondului acest lucru”, a adaugat Pogea.
Reprezentantul Comisiei Europene din cadrul delegatiei comune FMI, CE si BM, Fabienne Ilzkovitz, a mentionat ca vor face tot posibilul ca România sa primeasca a doua transa a imprumutului de la CE.

Miercuri, au inceput la Bucuresti discutiile pe care autoritatile române le vor purta cu misiunile FMI, Bancii Mondiale (BM) si Comisiei Europene, acestea urmând sa se desfasoare in perioada 28 octombrie – 9 noiembrie, in vederea stabilirii conditiilor in care vor fi acordate României sumele prevazute in documentele semnate anterior.
Conform declaratiei lui Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in România, intre conditiile pe care le va pune FMI se va afla cea referitoare la limitarea deficitului bugetar la cel mult 5,9% din PIB.

Acordul de finantare cu FMI se intinde pe o perioada de 24 de luni, Fondul urmând sa vireze României un total de 12,95 miliarde de euro, in opt transe, dintr-un imprumut total de sprijin de 19,95 miliarde de euro. Circa 5 miliarde de euro provin de la Comisia Europeana, un miliard de euro de la Banca Mondiala si un miliard de euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Banca Europeana de Investitii.

România a primit pâna in prezent o suma totala de 6,57 miliarde euro de la FMI, din care transa a doua a fost in valoare de 1,85 miliarde euro. Daca negocierile de la Bucuresti se incheie cu succes, România va primi anul acesta 1,5 miliarde de euro de la FMI, 360 de milioane de euro de la BM si un miliard de euro de la CE.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata