Senat: Ziua de 24 ianuarie va fi zi nelucrătoare

Comisia pentru Muncă a Senatului a dat marţi, 4 mai, raport favorabil pentru propunerea legislativă a deputatului PNL Diana Tuşa privind declararea zilei de 24 ianuarie ca zi liberă, nelucrătoare.

Membrii comisiei de muncă au luat în dezbatere atât propunerea deputatului liberal, care vizează modificarea Codului Muncii, prin completarea listei cu zilele nelucrătoare cu data de 24 ianuarie, şi proiectul de lege a deputatului PDL Dan Zătreanu, privind declararea acestei zile ca zi naţională nelucrătoare.

Ei au dat un raport de admitere cu unanimitate de voturi pentru proiectul lui Tuşa şi l-au respins pe celălalt din motive „de tehnică legislativă”.

Senatorul PSD Laurenţiu Coca a arătat că aceasta este o sărbătoare pe care niciunul dintre regimurile trecute nu a putut s-o ignore, cu atât mai mult cu cât este prima etapă a Unirii de la 1 decembrie.

„Tinerii trebuie să ştie însă, şi cum s-a renunţat la cel care a înfăptuit-o, Alexandru Ioan Cuza. Poate că având o zi liberă, tinerii noştri vor învăţa că nu trebuie să renunţi sub nicio formă la oamenii de stat”, a adăugat el.

În cadrul discuţiilor din comisie s-a pus problema dacă nu cumva România are prea multe zile libere, comparativ cu alte state europene.

„Nu avem mai multe zile libere. Nu suntem statul cu cele mai multe zile libere. Cred chiar că această iniţiativă legislativă trebuia să vină mult mai repede”, a spus Coca.

Senatorul PDL Dorel Jurcan s-a declarat convins că românii nu au mai multe zile ca alţi europeni.

„Se pune întrebarea dacă mai avem nevoie de o zi liberă, dar 24 ianuarie este o dată extrem de importantă pentru istoria poporului român. Cred că avem mai multe zile libere decât în alte state europene. Dar pentru că se pune problema ca, în România, să crească productivitatea pe viitor, nu văd de ce nu”, a spus senatorul democrat liberal.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata