Studiu privind riscurile utilizării telefonului mobil asupra creierului la copii

31

Peste 160 de licee de la periferia Londrei vor primi în aceste zile o invitaţie pentru înscrierea elevilor la un studiu privind impactul telefoanelor mobile asupra dezvoltării creierului, a anunţat Ministerul Sănătăţii din Marea Britanie, relatează AFP.

Este vorba de un studiu de mare importanţă, cel mai amplu până în prezent, efectuat pe copii, privind consecinţele telefoanelor mobile, a declarat marţi profesorul Patrick Haggard, însărcinat cu proiectul.

Începând din septembrie, timp de trei luni 2.500 de copii cu vârsta de 11 şi 12 ani vor fi monitorizaţi de responsabili ai organizaţiei Study of Cognition, Adolescents and Mobile Phones (SCAMP) şi cercetători de la Imperial College London.

Această grupă de vârstă este deosebit de importantă deoarece corespunde cu perioada de intrare la colegiu, când aproximativ 70% dintre elevi deţin un telefon mobil. La vârsta de 14 ani, aproximativ 90% deţin telefon mobil.

Cercetătorii britanici vor încerca să afle dacă ‘creierul copiilor ar putea fi mai sensibil la unde’, fiind încă în dezvoltare, a explicat profesorul Patrick Haggard. Cercetătorii îşi vor concentra activitatea pe funcţiile cognitive ale creierului, precum memoria sau concentrarea.

Ei îi vor întreba pe părinţi şi copii asupra modului de utilizare a telefoanelor mobile şi a altor aparate electronice fără fir, cum ar fi tabletele, şi vor analiza datele operatorilor de telefonie.

La rândul său, serviciul de sănătate publică britanic (NHS) recomandă copiilor cu vârsta sub 16 ani să nu utilizeze telefonul mobil decât în caz de reală necesitate şi să folosească sistemul ‘handsfree’.

Reuniţi la Lyon în 2011 la iniţiativa OMS, aproximativ 30 de experţi internaţionali au apreciat că folosirea telefonului portabil poate fi cancerigenă pentru oameni şi au cerut să fie efectuate noi studii privind utilizarea intensă şi pe termen lung a telefoanelor mobile.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News