Cei prost dispuşi gândesc mai clar

Potrivit unui studiu publicat de revista Science, cei prost dispusi sau morocanosi gândesc cu mai multa claritate. Este cel putin ceea cred oamenii de stiinta australieni care au facut o cercetare asupra starilor emotionale.

Ei arata ca spre deosebire de persoanele care par mereu fericite, starea de suflet deprimanta ajuta la ora luarii deciziilor având in vedere ca sunt mai putin credule. Studiul justifica astfel criticile adresate de multe ori sefilor, care in general cu cât sunt mai “scortosi”, cu atât sunt mai respectati la locul de munca.

“În timp ce jovialitatea impulsioneaza creativitatea, melancolia faciliteaza atentia si gândirea reflexiva”, asigura cercetatorul si psiholog la Universitatea din New South Wales care a condus studiul, Joe Forgas. Expertul asigura astfel ca o persoana iritabila si neincrezatoare poate gestiona mai bine situatiile exigente decât un individ fericit, prin modul in care creierul “promoveaza strategii de procesare a informatiei”.

Studiu practic

Pentru a ajunge la aceste concluzii, omul de stiinta a cerut unui grup de voluntari sa vizioneze o serie de filme diferite si sa se gândeasca la situatii negative sau pozitive din vietile lor, astfel incât sa intre intr-o stare buna sau proasta de dispozitie. Ulterior li s-a cerut sa judece veridicitatea miturilor urbane si sa ofere detalii ca martori oculari fata de un anumit fapt.

Cei prost dispusi i-au depasit pe cei joviali, având in vedere ca au comis mai putine greseli si au putut sa comunice mai bine. “În timp ce starea de dispozitie pozitiva pare sa impulsioneze creativitatea, flexibilitatea si cooperarea, proasta dispozitie activeaza un mod de gândire mai atent si mai precaut, astfel incât persoana in chestiune acorda o mai mare atentie mediului inconjurator”, a subliniat Forgas.

Tristetea mesajului scris

Studiul conchide de asemenea ca indivizii tristi isi pot expune mai bine ideile prin argumente in scris. În oponia psihologului, aceasta situatie demonstreaza ca “o stare de dispozitie moderat negativa poate de fapt promova un stil de comunicare mai concreta, mai armonioasa si, la urma urmei, mai de “succes”. Un studiu realizat anterior de echipa doctorului Forgas remarca efectele meteorologice asupra fiintei umane: o zi ploioasa si gri ascute memoria, in timp ce o zi insorita ii face pe oameni sa fie mai neatenti si sa-si aminteasca mai greu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata