Zona euro: Inflaţia s-a menţinut în iunie la 0,5%,cel mai redus nivel din ultimii patru ani

Rata anuală a inflației în zona euro s-a menținut la 0,5% în iunie, comparativ cu luna precedentă, potrivit unei estimări preliminare publicate luni de Oficiul european de statistică (Eurostat).

Astfel, rata anuală a inflației în zona euro s-a menținut pentru a doua lună consecutiv la cel mai redus nivel din ultimii peste patru ani.

Cele mai mari creșteri de prețuri au fost înregistrate la servicii, un avans de 1,3% comparativ cu o expansiune de 1,1% în mai, urmate de prețurile la energie (0,1% față de un avans zero în mai). În schimb, prețurile la alimente, băuturi și țigări au scăzut cu 0,2%, după un avans de 0,1% în mai.

În pofida scăderii din luna mai, inflația în zona euro rămâne în continuare în zona de pericol a Băncii Central Europene, ceea ce alimentează speculațiile potrivit cărora BCE va fi nevoită să ia noi măsuri pentru a pune capăt tendinței de scădere a prețurilor.

Banca Central Europeană a revizuit în jos prognozele de inflație pentru zona euro până în 2016, a anunțat în 5 iunie președintele BCE, Mario Draghi.

Pentru acest an, BCE mizează pe o creștere a prețurilor în zona euro de 0,7%, sub avansul de un procent preconizat în luna martie și mult sub ținta de 2% avută în vedere de BCE. De asemenea, potrivit noilor prognoze, în 2015 inflația în zona euro ar urma să ajungă la 1,1%, mai puțin față de 1,3% cât estima anterior, și la 1,4% în 2016, față de 1,5% cât se prevăzuse în luna martie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata