Energy Policy Group face parte din proiectul UE HyLICAL pentru îmbunătățirea tehnologiilor de lichefiere a hidrogenului

182

Proiectul UE HyLICAL a primit aproape 5 milioane de euro de la Hydrogen Europe Research pentru a îmbunătăți semnificativ tehnologiile de lichefiere a hidrogenului. Acesta este primul proiect demonstrativ de hidrogen lichid finanțat de sistemul UE. Energy Policy Group face parte din proiectul HyLICAL, împreună cu 13 instituții de cercetare și companii din Europa de Nord, Centrală și de Sud, fiind singura instituție din Europa Centrală și de Est.

Proiectul a început pe 27 ianuarie la Bruxelles și va fi dezvoltat în perioada 2023 – 2027. În cadrul consorțiului, EPG va fi responsabilă de elaborarea foilor de parcurs de politici pentru hidrogenul lichid și de evaluarea soluțiilor viitoare pentru această tehnologie, aliniate cu ambițiile UE în materie de climă.

Radu Dudău, Președintele EPG, și Alina Chiriță, Șefa Programului Sisteme Energetice EPG, au reprezentat asociația românească la prima întâlnire HyLICAL, unde toți partenerii au discutat despre obiective și țeluri.

Impactul potențial al dezvoltării tehnologiei:

Reducere de până la 50% a consumului de energie în timpul lichefierii comparativ cu tehnologia convențională Reducere semnificativă a CAPEX și OPEX pentru lichefiere Posibilitatea de lichefiere a hidrogenului în volume mult mai mici decât cu tehnologia actuală Fierberea redusă a hidrogenului în timpul depozitării Eliminarea utilizării compresoarelor care reduc piesele în mișcare (întreținere redusă) și zgomot redus Utilizarea redusă a materiilor prime critice Depozitare și transport mai sigure a hidrogenului lichid Depozitare mai eficientă a volumului hidrogenului lichid

Proiectul HyLICAL afectează societatea în mai multe moduri. Posibilitatea de a implementa lichefierea hidrogenului la scară mică din surse regenerabile de energie se deschide pentru o economie a hidrogenului mai distribuită decât tehnologia actuală care este potrivită doar pentru volume mari. Ca atare, poate contribui la sustenabilitate și creștere în comunitățile mai mici prin integrarea, de exemplu, a energiei eoliene, solare sau hidroelectrice generate local în lanțul de producție (consultați și secțiunea de mai jos). Mai mult, eficiența îmbunătățită promisă de tehnologia HyLICAL poate fi critică pentru a reduce costul de producție a LH2 suficient pentru a face din LH2 alegerea preferată a transportorului de energie în multe domenii ale societății, inclusiv în sectorul transporturilor (marin și pe uscat), contribuind astfel la realizarea unei mediu mai puțin poluat cu beneficii evidente pentru sănătate. Provocarea industrială majoră de astăzi este costul ridicat de lichefiere și CAPEX-ul necesar pentru ca instalațiile de lichefiere convenționale să fie profitabile datorită economiei de scară. Dacă tehnologia dezvoltată prin HyLICAL reușește să reducă costul de lichefiere la jumătate, chiar și instalațiile de lichefiere de dimensiuni mici și medii pot deveni profitabile, permițând astfel producătorilor locali de hidrogen și utilizatorilor finali să beneficieze de această tehnologie.

Sursa – www.thediplomat.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online