Standardele înalte de bunăstare a animalelor crescute în ferme, asociate cu sistemele extensive de producție, duc consumatorii cu gândul la produse sănătoase, de înaltă calitate.
Conform unui studiu realizat de iSense Solutions pentru LIDL, „Consumatorii au început să caute alternative pentru ouăle de la găini din cuști. Un procentaj de 82% de români consideră că ouăle organice și free-range sunt cele mai potrivite pentru consum.”
Mai mult decât atât, studiile au arătat că produsele provenite din sistemele intensive de creștere, cum ar fi ouăle provenite de la găinile crescute în sisteme de cuști, pot fi și mai nesigure din punct de vedere alimentar. Numeroase studii sugerează că probele prezente în sistemele de creștere în cuști au o incidență mai mare a contaminării cu Salmonella în comparație cu sistemele de creștere în aer liber.
Un studiu al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor, care a investigat prezența bacteriei Salmonella Enteritidis în probele de fecale și praf din 5310 exploatații de producție a ouălor din 25 de țări europene, a constatat că sistemele de creștere în aer liber aveau o contaminare semnificativ mai mică cu Salmonella în comparație cu sistemele de creștere în cuști. Aceștia au ajuns la concluzia că găinile exploatate în cuști sunt mai predispuse la contaminarea cu Salmonella.
Un studiu efectuat în Belgia a constatat că 30% (45/148) din probele de praf și 30% (45/148) din probele de fecale colectate din sistemele de creștere în cuști au fost pozitive pentru Salmonella; în timp ce doar una din 148 de probe de praf și două din 148 de probe de fecale colectate din hale și sisteme de creștere în aer liber au fost pozitive pentru Salmonella. Aceste rezultate au fost susținute de un alt studiu din Regatul Unit care a descoperit că incidența bacteriei Salmonella în probele de mediu este mai mare în sistemele de creștere în cuști (19%), comparativ cu sistemele de creștere în aer liber (10%).
Chiar anul acesta, la începutul lunii martie, în România, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a identificat urme de Salmonella Enteritidis în fecalele de la o fermă de găini din Hunedoara. Este vorba despre firma SC Bocanii SRL, producător de ouă cu cifra 3, de la găini ținute în cuști. Acest incident ar trebui să constituie un semnal de alarmă, o schimbare în acest sens fiind absolut necesară pentru siguranța consumatorilor din România.
Pe lângă faptul că ouăle provenite de la găini ținute în cuști sunt mai nesigure din punct de vedere animentar, studiile științifice au arătat și că ținerea găinilor ouătoare în cuști este dăunătoare bunăstării acestora. Sistemele intensive de creștere a găinilor precum sistemele cu baterii se concentrează pe profit, nicidecum pe bunăstarea și nevoile animalelor.
Asociația F.R.E.E. este singura asociație din România care luptă pentru această cauză printr-un proiect menit să caute soluții alături de populație și autorități. Asociația lucrează la un proiect legislativ care să interzică cuștile de tip baterie, iar sprijinul publicului este unul dintre factorii care pot ajuta legea de interzicere a cuștilor să fie aprobată.
Consumatorii pot vizita website-ul proiectului – romaniafaracusti.ro – unde pot semna petiția asociației F.R.E.E. de a opri comercializarea ouălor cu cifra 3 și a interzice cuștile din fermele de găini ouătoare, semnată deja de peste 30.000 de români. Website-ul conține toate informațiile despre proiect și progresul acestuia. Mai mult decât atât, dacă cunosc firme care încă folosesc ouă cu cifra 3, consumatorii sunt încurajați să le povestească acestora despre importanța alegerii unor produse care țin cont de bunăstarea animalelor.
Despre asociația F.R.E.E.:
Asociația Freedom and Respect for Every Earthling (F.R.E.E.) are ca scop promovarea drepturilor animalelor și protecției mediului în România, cât și a unei alimentații sănătoase, care respectă animalele și natura. Organizația a fost înființată în anul 2017 și organizează frecvent evenimente de informare a publicului la nivel național.