Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a tras un semnal de alarmă cu privire la prezența unui virus care provoacă un val de îmbolnăviri

58

În România, în această perioadă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a tras un semnal de alarmă cu privire la prezența unui virus care provoacă un val de îmbolnăviri. El a precizat ce măsuri vor fi luate pentru ca românii care ajung la spital să nu aștepte ore întregi în unităţile de primiri urgenţe.

Concret, un anumit virus provoacă un val de îmbolnăviri în România, copiii fiind în mod special cei afectați. În acest sens, Alexandru Rafila a avertizat cu privire la situația existentă și a menționat ce măsuri se vor lua la nivelul Ministerului Sănătății.

Este vorba de numărul mai mare de viroze respiratorii care afectează copiii. Rafila a făcut referire la valul de îmbolnăviri în rândul copiilor care acuză simptome specifice virozelor respiratorii. El a menționat că nu se înregistrează foarte multe cazuri grave. Cu toate acestea, părinții aleg să se îndrepte imediat la Urgență. Din cauza numărului mare de români care aleg să se ducă la spital, ministerul Sănătății ia în calcul redeschiderea unor centre ambulatorii unde copiii cu simptome să fie primiți și văzuți de medici.

Simptomele care îi determină pe români să meargă la Urgențe

În precizările sale, ”Este, într-adevăr, un număr mai mare de viroze respiratorii care afectează copiii, e un val de îmbolnăviri cu un virus care provoacă îmbolnăviri anual, se numește virusul sinciţial respirator, sunt foarte multe cazuri, în momentul de față, în Statele Unite, dar și în unele țări europene”, a spus Rafila.

El a menționat că ceea ce au copiii, de foarte multe ori, este o bronşiolită, deci o inflamație a bronhiilor care determină dificultăți în respirație, în principiu, și un sindrom febril.

În explicaţiile sale, „Nu este niciun fel de nenorocire, că nu sunt foarte multe cazuri grave, dar atunci când manifestările clinice sunt medii sau copilul se sufocă, vă dați seama că toți părinții sunt alertați, se îndreaptă spre camerele de primiri urgențe care sunt supraaglomerate”, a afirmat ministrul Sănătății, marți seară, la tv.

Rafila vrea să redeschidă centre ambulatorii

În sprijinul afirmațiilor sale, Rafila a dat exemplul Spitalului pentru Copii ”Grigore Alexandrescu” din Capitală, unde se înregistrează, zilnic, 400 de prezentări, însă fără ca în toate aceste cazuri să fie vorba despre viroze respiratorii.

El a arătat că se gândește în mod serios să se redeschidă centre ambulatorii, pentru copii de data aceasta, în care părinții să poată să meargă şi să nu aștepte ore întregi pentru că unitățile de primiri urgențe sunt foarte limitate.

În opinia lui Rafila, aceste centre ambulatorii ar urma să fie deschise pe lângă spitale și să primească pacienți care nu sunt în stare gravă. Referitor la cine ar urma să asigure serviciile medicale în aceste centre, ministrul Sănătății a precizat că se vor găsi soluții și că a discutat deja cu Casa de Asigurări de Sănătate pe acest subiect.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro