Chikungunya – ”ameninţare sanitară de anvergură” pentru continentul american

23

Virusul Chikungunya constituie o ”amenințare sanitară de anvergură” pentru zonele tropicale și subtropicale ale continentului american, în contextul în care o epidemie este în curs în Antile, semnalează marți Institutul de supraveghere sanitară (Institut de veille sanitaire, InVS) din Franța, potrivit AFP.

Adunări ale populației precum cele ocazionate de Cupa Mondială de fotbal din 2014, în Brazilia, constituie ‘situații favorabile răspândirii virusului și necesită măsuri specifice de prevenire’, avertizează acest organism sanitar public, într-un articol publicat în Buletinul epidemiologic săptămânal (Bulletin épidémiologique hebdomadaire, BEH).

Acest virus, transmis de țânțari, provoacă febră puternică și dureri articulare. Boala, împotriva căreia nu există niciun tratament specific ori vaccin, poate provoca invaliditate, iar în cazul persoanelor slăbite poate fi fatală.

Virusul, apărut în noiembrie 2013 în insulele franceze Saint-Martin și Saint-Barthélemy, s-a răspândit progresiv în regiunea Antilelor. În prezent, epidemia afectează mai multe țări din Caraibe și, mai ales, departamentele franceze Guadelupa și Martinica, unde riscă să se intensifice între iulie și noiembrie, odată cu sezonul ploios, care va favoriza înmulțirea țânțarilor, potrivit InVS. Guyana Franceză este afectată într-un mod mai ‘moderat’.

Pe continentul american au fost repertoriate câteva cazuri ‘autohtone’ în America Centrală, cu opt cazuri confirmate în El Salvador, potrivit raportului difuzat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) la 3 iulie. Cazurile ‘autohtone’ reprezintă persoane contaminate local de țânțari, și nu călători contaminați în vreo zonă cunoscută ca fiind infectată și care se întorc apoi cu această boală în țara lor. În SUA au fost înregistrate câteva zeci de cazuri însă, oficial, numai în rândul călătorilor, potrivit OMS.

INVS avertizează în legătură cu înaltul risc de epidemie din țările tropicale sau subtropicale de pe continentul american, unde țânțarii sunt în număr mare. Introducerea acestei boli în țări din America Latină cu o populație foarte densă și care nu a fost niciodată în contact cu acest virus constituie o ‘amenințare sanitară de anvergură’, estimează organismul.

Institutul francez mai avertizează că și în sudul Europei, unde se înmulțesc tot mai mult țânțarii-tigru care transmit febra Dengue și Chikungunya, există riscul apariției acestei boli pe timpul verii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata