India a strâns 14,6 miliarde de dolari din licitaţia pentru licenţele 3G

Licitaţia organizată de guvernul indian pentru atribuirea de licenţe de telefonie 3G s-a încheiat miercuri, 19 mai, cu rezultate peste aşteptări, 14,6 miliarde de dolari, a anunţat Departamentul pentru Telecomunicaţii, transmite AP.

Iniţial guvernul indian spera să primească cel puţin 350 miliarde de rupi (7,5 miliarde de dolari), însă la sfârşitul celor 34 de zile cât a durat procedura de licitaţie suma totală generată s-a ridicat la 677 miliarde rupi (14,6 miliarde de dolari), potrivit cifrelor publicate pe pagina de Internet a Departamentului pentru Telecomunicaţii.

Guvernul ar putea utiliza aceşti bani pentru a reduce deficitul fiscal. ‘Prin obţinerea de fonduri suplimentare graţie licitaţiei 3G îşi oferă mai mult spaţiu de manevră pentru a gestiona chestiunile fiscale’, a declarat ministrul de Finanţe, Pranab Mukherjee.

În cadrul procedurii de licitaţie guvernul indian a oferit licenţe 3G pentru cele 22 de regiuni în care este împărţită India. Operatorii au putut achiziţiona câte trei licenţe pentru un număr de 17 regiuni şi câte patru licenţe pentru restul de cinci regiuni.

Niciunul din cei şapte operatori selectaţi nu va avea însă o prezenţă naţională 3G. Operatorii indieni de telefonie Bharti Airtel, Reliance Communications şi Aircel au câştigat licenţe pentru 13 din cele 22 de regiuni. Operatorul britanic Vodafone a obţinut licenţe 3G pentru nouă regiuni.

Liderii pieţei, Bharti, Vodafone şi Reliance Communications, au plătit scump pentru a avea fiecare o licenţă 3G pe pieţele cheie din Mumbai şi New Delhi. În cazul licenţei 3G pentru New Delhi cei trei operatori au plătit fiecare 33,2 miliarde rupi (715,5 milioane de dolari) iar în cazul licenţelor pentru Mumbai, cei trei operatori au plătit fiecare 32,5 miliarde rupi (700,4 milioane de dolari).

Piaţa de telefonie mobilă din India este departe de a ajunge la maturitate, în fiecare lună numărul utilizatorilor crescând cu 20 de milioane. Mulţi dintre noii utilizatori sunt din zonele rurale unde nu există cerere pentru servicii sofisticate precum transfer de date, video telefonie şi toate aplicaţiile grafice posibile graţie telefoniei 3G.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata