Libera circulație este principala preocupare în cadrul negocierilor tratatelor dintre Elveția și UE

Discuțiile pentru simplificarea și consolidarea legăturilor dintre Uniunea Europeană și Elveția s-au blocat săptămâna trecută cu privire la modul de interpretare a acordurilor de liberă circulație, a declarat guvernul elvețian, în timp ce parlamentul îl încurajează să caute în continuare un acord de tratat.

Cele două părți nu au reușit să actualizeze un proiect de acord pe care l-au încheiat în 2018, după ce Elveția a insistat asupra concesiunilor privind ajutorul de stat, regulile muncii și drepturile cetățenilor. Președintele elvețian Guy Parmelin a declarat că au rămas „diferențe semnificative”.

Punctul esențial al impasului este cum să interpretăm ce înseamnă libera circulație a oamenilor, a declarat reporterilor ministrul de externe Ignazio Cassis, după ce el și Parmelin au informat comisiile de afaceri externe ale parlamentului cu ușile închise.

„Pentru Elveția este în primul rând libertatea angajaților și a familiilor acestora. Pentru UE este libertatea cetățenilor UE”, a spus el, referindu-se la sistemul elvețian de admitere doar a celor care au locuri de muncă aici sau sunt suficient de bogați pentru a se întreține.
Cealaltă problemă importantă este sistemul elvețian de protejare a salariilor ridicate de la scăderea de către lucrătorii străini în sarcini temporare, a spus el, adăugând că UE consideră acest lucru ca o concurență înclinată pe piața muncii.

Grupurile de afaceri externe ale ambelor camere ale parlamentului au sugerat guvernului să continue să încerce un acord care ar putea stabili un pact cu cel mai mare partener comercial al Elveției.

Guvernul își va decide abordarea după consultarea cantoanelor, a spus Parmelin.

În prezent, legăturile economice UE-Elveția sunt guvernate de peste 100 de acorduri bilaterale.
Nerespectarea unui acord ar bloca Elveția de la orice acces nou pe piața unică, cum ar fi un sindicat al energiei electrice. Acordurile existente se vor eroda, de asemenea, în timp, cum ar fi un acord privind comerțul transfrontalier cu produse de tehnologie medicală care expiră în luna mai.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata