OMS: Infecţii minore riscă să facă numeroase victime din cauza rezistenţei la antibiotice

Infecții considerate în prezent minore riscă să facă victime din nou în cazul în care nu sunt luate măsuri la nivel global și în mod urgent pentru a lupta împotriva rezistenței la antibiotice, a avertizat miercuri Organizația Mondială a Sănătății (OMS), informează AFP și Reuters.

Un nou raport al OMS, primul privind rezistența la antibiotice la nivel global, afirmă că ‘această amenințare gravă nu mai este o previziune, ci o realitate în fiecare regiune a lumii, și că orice persoană, indiferent de vârsta și țara sa, poate fi afectată’.

Antibioticele sunt considerate de OMS ca fiind unul dintre pilonii sănătății noastre, care ne permit să trăim mai mult și mai sănătos. Însă utilizarea lor abuzivă le-a făcut aproape ineficiente în câteva decenii.

Raportul, care se bazează pe datele provenind din 114 țări, face cunoscut că s-a dezvoltat o rezistență în cazul multor agenți infecțioși, însă OMS pune accent pe rezistența la antibiotice a șapte bacterii responsabile de boli grave, cum ar fi infecțiile hematologice (septicemii), diaree, pneumonie, infecții ale tractului urinar și gonoree (infecții cu transmitere sexuală).

Ca o consecință a acestei rezistențe la antimicrobieni, ‘pacienții sunt bolnavi mai mult timp și riscul de decese crește’.

De exemplu, persoanele care au contactat stafilococul auriu rezistent la meticilină au un risc de deces de 64% mai ridicat decât cele afectate de o formă non-rezistentă a infecției.

În opinia OMS, utilizarea necorespunzătoare a antibioticelor este una dintre principalele cauze ale rezistenței: în țările sărace dozele administrate sunt prea mici, în timp ce în țările bogate utilizarea lor este excesivă.

În raportul său, Organizația Mondială a Sănătății a denunțat de asemenea lipsa monitorizării în cazul utilizării antibioticelor la animalele destinate consumului uman. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata