Rămășițele lui „Big John”, cel mai mare triceratops cunoscut, aduc aproape 8 milioane de dolari

8

Un colecționar privat anonim din SUA a cumpărat rămășițele fosilizate ale lui „Big John”, cel mai mare dinozaur triceratops descoperit vreodată de paleontologi, pentru 6,65 milioane de euro (7,74 milioane de dolari) la o licitație de la Paris.

Big John – numit după proprietarul terenului unde au fost găsite oasele dinozaurului – a cutreierat Dakota de Sud modernă în urmă cu mai bine de 66 de milioane de ani.

„Este achiziționat de un colecționar american, iar acel individ este absolut încântat de ideea de a putea aduce o piesă ca aceasta pentru uzul său personal”, a spus Djuan Rivers, reprezentantul cumpărătorului.

Prima bucată de os din scheletul supradimensionat – doar craniul are 2,62 metri lungime și doi metri lățime – a fost găsită în 2014.

Până în 2015, paleontologii au dezgropat 60% din schelet, o descoperire rară, făcută din peste 200 de piese care au fost adunate cu grijă în Italia, pentru a se pregăti pentru licitația de la Paris.

Craniul a arătat o leziune traumatică, despre care cercetătorii au spus că a fost probabil opera unui alt triceratops care l-a putut lovi.
„Istoria din spatele acestui lucru și gestionarea acesteia este absolut impresionantă, așa că a putea fi parte la conservarea a ceva de această natură care a fost găsit de fapt în SUA, în Dakota de Sud, este, de asemenea, ceva extrem de special”, a spus Rivers.

Numele de triceratops înseamnă „față cu trei coarne”.

Prețul la casa de licitații Drouot, înainte de comisioane și alte costuri, a fost de 5,5 milioane de euro. Drouot estimase că scheletul va ajunge la 1,2-1,5 milioane de euro. A vândut unui cumpărător privat neidentificat din SUA.

„Este un record pentru Europa”, a spus licitatorul Alexandre Giquello, care a descris o creștere exponențială pe piața relativ nouă a fosilelor de dinozauri. „Creăm o piață”.

Casa de licitații Christie’s a vândut anul trecut un schelet de Tyrannosaurus rex pentru 31,8 milioane de dolari la New York.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata