Vaccinul rusesc provoacă discuții în rândurile slovace și germane

6

Rusia a cerut Slovaciei să returneze 200.000 de doze din vaccinul său Sputnik V, care au fost depozitate de când au fost livrate, la 1 martie. Fostul premier slovac Igor Matovic a pus mâna pe doze în secret, dar apoi și-a pierdut slujba săptămâna trecută din cauza controversei. Acum, autoritatea de reglementare a medicamentelor din Slovacia spune că dozele sunt diferite de cele examinate pozitiv de Lancet.

Germania a început discuțiile privind cumpărarea vaccinului Sputnik, potrivit fondului suveran al Rusiei. Agenția medicală a UE, EMA, nu a aprobat încă vaccinul, iar ministrul sănătății din Germania declară că achiziția va fi condiționată de aprobarea acestuia.

Pentru prima dată în opt zile, numărul pacienților cu Covid în terapie intensivă din Franța a scăzut, cu 24 de cazuri, la 5.705. Joi a fost raportat un val mare de infecții, dar care include cifre de câteva zile. Între timp, Franța a înregistrat cel de-al 10-lea vaccin Covid, iar un număr record de 437.000 de persoane au fost vaccinate doar ieri. Numărul cazurilor din Germania a crescut peste 25.000 în ultimele 24 de ore.

Olanda și Portugalia s-au alăturat altor câteva țări în limitarea medicamentului Oxford-AstraZeneca la persoanele peste 60 de ani, după ce EMA a informat despre o posibilă legătură cauzală cu cheaguri de sânge foarte rare, la creier. Agenția este clară și spune că beneficiile depășesc riscurile. Între timp, ministrul sănătății din Franța spune că oricui sub 55 de ani care a primit deja prima doză de AstraZeneca i se va oferi un alt vaccin pentru a doua doză.

Islanda revizuiește o nouă regulă care impune oricărei persoane care sosește dintr-o țară cu risc ridicat să stea într-un hotel special de carantină timp de cinci zile sau să depună un al doilea test negativ. Instanțele au decis că șederea obligatorie la hotel este ilegală.

Ministrul sănătății spune că, călătorii nu vor trebui să plătească pentru hotel și vor fi lăsați în aer liber.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata