4 tipuri de ceaiuri cu beneficii pentru organism

Infuziile din plante sau ceaiurile, cum sunt denumite în mod popular deși nu au legătură cu planta de ceai, se folosesc de mii de ani și sunt cunoscute pentru efectele lor benefice asupra organismului. Ceaiurile din plante se fac prin infuzarea frunzelor, fructelor, rădăcinilor sau chiar semințelor din anumite plante. Astfel, ceaiurile din plante pot avea diferite culori, gusturi și arome, precum și beneficii pentru sănătate. Din acest articol poți afla care sunt cele mai cunoscute tipuri de ceaiuri cu beneficii pentru organism.

  • Ceaiul de mușețel

Unul dintre cele mai cunoscute și iubite ceaiuri, infuzia de mușețel se obține prin amestecul florilor de mușețel cu apă fierbinte. Ceaiul de mușețel se poate prepara foarte ușor, din florile proaspete adunate din natură sau din florile uscate care se găsesc la magazinele cu produse naturiste. Acest ceai are efecte calmante și poate fi folosit cu succes de cei care se confruntă cu insomniile. Studiile au arătat că un consum regulat de ceai de mușețel poate să reducă simptomele depresiei și anxietatea. În plus, în cazul persoanelor care se trezesc frecvent în timpul nopții, ceaiul de mușețel poate reduce numărul trezirilor nocturne și îmbunătățește capacitatea de concentrare din timpul zilei. 

Un alt efect important al ceaiului de mușețel este dat de proprietățile sale antibacteriene și antiinflamatorii, astfel că este potrivit în timpul răcelilor sau în curele de detoxifiere. Datorită efectului antiinflamator, ceaiul de mușețel este recomandat femeilor care se confruntă cu sindrom premenstrual și persoanelor care suferă de probleme digestive.

  • Ceaiul de mentă

Un alt ceai extrem de apreciat și folosit în întreaga lume este ceaiul de mentă. Acesta se obține prin infuzarea frunzelor de mentă și are efect antioxidant, antibacterian și antiviral. Mai multe studii pe șoareci de laborator arată că ceaiul de mentă ar putea susține organismul în lupta împotriva cancerului, însă este nevoie de cercetări mai aprofundate în acest domeniu.

Pe de altă parte, efectele benefice ale ceaiului de mentă au fost demonstrate în ceea ce privește sistemul digestiv. Acest ceai poate fi folosit pentru ameliorarea simptomelor unor afecțiuni precum indigestia, greața sau crampele abdominale.

  • Ceaiul de ghimbir

Ceaiul de ghimbir are o aromă inconfundabilă, ușor iute și revigorantă. Se prepară prin infuzarea rizomilor de ghimbir și este o băutură extrem de bogată în antioxidanți, cu efect antiinflamator. Ceaiul de ghimbir susține sistemul imunitar și este un adjuvant de nădejde în tratamentul răcelilor și al infecțiilor căilor respiratorii. De asemenea, acest tip de ceai poate ameliora greața, mai ales în cazul femeilor gravide, dar și pentru persoanele care au rău de mișcare sau fac tratamente cu medicamente chimioterapice.

Ceaiul de ghimbir poate fi folosit de femeile care au parte de crampe abdominale puternice la menstruație, datorită efectului să antiinflamator. Efectul său este comparabil cu cel al medicamentelor antiinflamatorii, de tipul ibuprofenului.

  • Ceaiul de echinaceea

Echinaceea este un remediu foarte des folosit pentru întărirea sistemului imunitar și pentru combaterea stărilor de răceală sau gripă. Studiile au arătat că ceaiul de echinaceea poate să reducă intensitatea și durata simptomelor răcelii și să ajute sistemul imunitar să lupte cu infecțiile cu bacterii sau virusuri. Chiar dacă este încă nevoie de cercetare aprofundată pe această temă, ceaiul de echinaceea este un bun remediu pentru senzațiile de arsură la nivelul gâtului, sau pentru ameliorarea nasului înfundat, simptome frecvent asociate cu răceala.

În concluzie, infuziile din plante pot fi folosite pentru ameliorarea simptomelor în răceli, detoxifiere, probleme ale tractului digestiv sau afecțiuni feminine. Ceaiurile din plante sunt remedii sigure și la îndemâna oricui, însă este important să discutați cu un medic despre consumul îndelungat. Respectați întotdeauna timpul precizat de producători pentru infuzare și nu consumați mai mult de 4-5 căni de ceai din plante zilnic, decât dacă medicul curant v-a indicat altfel.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata