7 greșeli pe care să nu le faci când construiești o casă

Entuziasmul de dinainte de a începe construcția casei tale poate fi atât de mare încât să ducă la decizii de moment, luate mai degrabă impulsiv decât pe argumente practice. Numărul camerelor este bine să fie calculat în funcție de câteva criterii pragmatice și poate mai puțin pe baza nevoii de a avea un spațiu ofertant. De fapt, încă de la faza de proiectare se pot face greșeli care să coste mai mult decât merită.

Poate că cel mai bun mod de a pleca la un drum de o asemenea anvergură este să nu faci nimic. Răbdarea de a reflecta un timp înainte de a începe propriu-zis treaba poate să ajute la acumularea de energie cu care deciziile vor fi luate în cunoștință de cauză. În acest timp, de exemplu, am putea să ne gândim la cele mai frecvente greșeli de care viitorul proprietar este bine să se ferească.

Proiectarea

Prin natura varietății de stiluri de casă, diversității materialelor, dar și a evoluției tehnologiei în construcții, proiectarea unei case nefuncționale ar trebui să nu se mai întâmple. Cu toate acestea, obiceiul și tradiția sunt elemente puternice care ne influențează.

Așa se face că încă se schițează case în stil vagon, specifice unei perioade mai degrabă arhaice, din mediul rural. Există apoi și stilul caselor gândite și construite înainte de război, timpuri când familiile locuiau cu servitorii și atunci creau spații mari între camere care astăzi sunt mult mai utile când sunt apropiate – cum e bucătăria și sufrageria.

Fundația

O fundație construită conform standardelor, dar și adaptată solului și mediului zonei unde se construiește casa poate preveni o serie de probleme ulterioare – cum este umezeala, migrarea casei, stabilitatea ei.

Pereții, acoperișul, ferestrele

Grosimea pereților, înclinația acoperișului, mărimea ferestrelor, dar și poziționarea casei în funcție de est și vest, de vânt și de vecinătăți sunt criterii la fel de importante. Ele vor contribui la un anumit nivel de confort, dar și la o eficientizare a costurilor de întreținere.

Izolația

Un alt element care poate preveni costuri de întreținere neașteptat de mari este izolația termică.

Există o multitudine de variante care pot pleca de la ridicarea pereților exteriori și se pot termina cu izolația din interior. Important este ca agentul termic din interior să fie cât mai puțin afectat de cel din exterior, indiferent de anotimp. Asta se obține prin straturi gândite pentru a bloca pierderile, fără a sufoca casa.

Dacă plăcile de polistiren expandat sunt cel mai des folosite la exteriorul casei, vata minerală este recomandată într-o serie de lucrări de izolație termică atât la exterior cât și la interior. Prețul vatei minerale diferă considerabil, în funcție de natura produsului, dar și de producător.

Schimbările în timpul construcției

Oricât de mult este de apreciată o abordare adaptabilă, când vine vorba de ridicarea unei case previzibilitatea este esențială. Dacă ai lucrat cu un arhitect și un proiectant, este de recomandat să nu existe modificări la planurile casei după ce șantierul a început.

Mai departe de aspectul financiar – costurile cel mai probabil se vor mări – apare și aspectul funcțional. Specialiștii la care ai apelat au și rolul de a vedea casa așa cum va fi ea la cheie. Modificările pe care i le-ai aduce pe parcurs, s-ar putea să aducă probleme de structură, de izolație, de afectare a unor camere gândite într-o anumită poziționare.

Echipa

Poate că o lucrare în regim propriu sună ca o soluție de eficientizare a costurilor, dar acestea vor crește dacă nu te asiguri că echipa ta include și profesioniști. Întârzierile pot afecta integritatea casei, iar asta este de regulă problema șantierului derulat fără o firmă de construcție.

Monitorizarea

Poate că ai auzit ideea de a-ți lua concediu pentru a construi o casă. Nu e nimic exagerat în acest gând, fiindcă monitorizarea șantierului ar trebui să fie scopul numărul 1. Indiferent de profesionalismul echipei cu care lucrezi, sunt o serie de modificări și probleme cu care te vei întâlni și pe care e bine să nu le lași nesupravegheate. 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata