Preţurile sub 600-700 de euro pe mp construit sunt nerealiste

Preturile sub 600-700 de euro pe matrul patrat construit sunt nerealiste si ascund, in mod cert, o serie de capcane, a declarat, miercuri (18 noiembrie 2009), Constantin Cristi Branca, director general al societatii de constructii Mobinstal.

,,Când se vorbeste de preturi de 400 de euro pe metru patrat, cetatenii trebuie sa fie atenti, se pot trezi cu case neterminate, lasate in stadii intermediare de finalizare, prost construite, cu materiale de calitate foarte slaba, neconforme cu proiectul sau cu normativele Uniunii Europene.

Când spun ca se poate construi la 600 de euro metru patrat, nu iau in calcul marja minima de profit de 10% care se calculeaza de orice firma de constructii. Mai mult, clientii trebuie sa fie atenti la costurile incluse, in special la cele pentru utilitati”, ne-a mai precizat Cristi Branca.

De altfel, in cadrul conferintei “Case la pret accesibil. Case eficiente energetic”, directorul general al Directiei Tehnice in Constructii din MDRL, Cristian Stamatiade, a atras atentia ca in ceea ce priveste materialele de constructii, se constata o abundenta a acestora, dar este si un semn de intrebare asupra calitatii, atât a celor din import, cât si din productia interna.

“Trebuie sa intarim controlul asupra calitatii materialelor de constructii – ciment, otel-beton, feronerie, tâmplaria termoizolanta”, a spus miercuri Stamatiade.
Pretul mai mic poate insemna, in multe situatii calitate proasta. De altfel, in ultimul an, nu toate materialele de constructii s-au ieftinit, cu exceptia betonului, a cimentului, unele au ramas la preturi constante, fie chiar s-au scumpit.
Exista, in rândul constructorilor, semne serioase de intrebare asupra modului in care se vor comporta o serie de cladiri construite dupa anul 1990 in cazul unui cutremur de magnitudine mare, asa cum a fost cel din 1977.

Citește și
1 Comentariu
  1. alin spune

    sunt d’acord pana la un punc dar pe finisaje si manopera finisaje in 70% din cazuri se folosede ‘marfa’ sub medie. Castigurile au fost pe alocuri ‘porcesti’ dar au fost alte vremuri, vremuri care sigur nu se vor mai intoarce prea curand. Materialele de constructii folosite oricum sunt net superioare celor din anii 80 dar la ‘pusul in opera’ mai trebuie lucrat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata