George Turtoi (MADR): România va trimite Comisiei Europene o primă variantă a noului PNDR în 15 martie

România va trimite Comisiei Europene o primă variantă a noului Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) în jurul datei de 15 martie, a declarat  George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

„După finalizarea consultărilor cu actorii implicaţi în mediul rural din România, pe diverse domenii de activitate, vom da forma finală a PNDR 2014-2020, iar la sfârşitul săptămânii viitoare, în 15 martie, o să-l transmitem la Bruxelles sub formă de prim draft, ca să putem începe dezbaterile tehnice. Chiar dacă nu au apărut încă regulamentele europene şi nu putem trimite oficial programul, vrem să începem consultările tehnice. Semnalele sunt că vor ieşi regulamentele în aprilie şi sperăm ca până la finele lunii aprilie să avem o formă pe care să o putem trimite oficial la Bruxelles pentru a putea fi aprobat programul cât mai rapid”, a spus George Turtoi.

Acesta a precizat că  au avut loc dezbateri pe aproape fiecare măsură de investiţii din program, iar după completări au fost supuse votului.

„În dezbaterile publice cu toţi actorii implicaţi s-a discutat punct cu punct fiecare fişă de măsură. S-au cerut adăugiri şi completări din partea opiniei publice tehnice, iar pe urmă s-au supus votului. Am avut săptămâna aceasta dezbateri pe fiecare măsură din program, în jur de 10 dezbateri, dar în care au fost cuprinse toate cele 14 măsuri din noul PNDR. Mai aşteptăm săptămâna viitoare partea scrisă de propuneri, o să le analizăm, şi, dacă sunt fezabile, vor fi corelate cu tot ceea ce cuprinde fişa. Nu o să acceptăm lucruri de fond, care nu pot fi supuse la vot, pentru că nu vreau să fie acuzat sub nicio formă ministerul că a prins în vreo fişă doar o propunere de la un singur partener şi nu a fost dezbătută cu ceilalţi”, a explicat oficialul MADR.

În opinia acestuia, Ministerul Agriculturii a realizat o variantă simplificată a PNDR, „mult mai light”, întrucât Comisia Europeană va mai adăuga o serie de detalii şi nu îşi doreşte o variantă încărcată, aşa cum este cea a programului actual.

„Noi am încercat acum să facem o variantă de PNDR mult mai „light”, mai subţire, nu am mai detaliat anumite aspecte. În opinia mea, este prea mult simplificată. De ce? Pentru că în mod sigur Comisia va cere să o mai încărcăm. De ce s-o trimit eu direct încărcată şi ulterior să mă leg de mâini şi de picioare cu toate detaliile pe care le-am prins, iar Comisia Europeană să mai adauge alte detalii. O să ajungem astfel la un program la fel de încărcat cum este cel de acum. Aşa le trimit o formă mult simplificată şi dacă solicită nişte adăugiri — sunt convins că o vor face, mai ales pe partea de selecţie şi de eligibilitate — vom completa doar acolo unde le solicită”, a explicat reprezentantul Ministerului Agriculturii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata