Măsuri simple prin care pot fi prevenite infecțiile din spitale

1

Infecțiile intraspitalicești sunt întâlnite în unitățile medicale din întreaga lume, iar răspândirea lor este atent monitorizată de către Organizația Mondială a Sănătății. Infecțiile nosocomiale au devenit o chestiune de sănătate publică și tot mai multe țări își întăresc programele de prevenire și reducere a acestora, prin măsuri simple, care pot fi aplicate în toate unitățile medicale. Iată câteva dintre cele mai eficiente metode.

Igiena mâinilor 

Acest lucru pare banal, dar nu trebuie desconsiderat. Majoritatea programelor de prevenție a infecțiilor nosocomiale pun spălarea mâinilor în centrul activităților de reducere a infecțiilor. Personalul medical trebuie instruit să își igienizeze corect mâinile înainte și după orice operațiune care implică pacienții. Acest lucru înseamnă spălarea mâinilor cu apă și săpun din belșug, timp de cel puțin 20 de secunde. De asemenea, personalul administrativ este încurajat să facă același lucru, chiar dacă nu lucrează în contact direct cu pacienții.

Reguli de conduită

Această politică este stabilită de managementul fiecărui spital și ar trebui să conțină reguli de conduită pentru personalul medical, precum și indicații legate de identificarea pacienților cu risc de răspândire și contractare a infecțiilor intraspitalicești. Astfel, se poate decide ca unii pacienți să fie izolați în saloane cu măsuri de igienă sporite, cu acces limitat al personalului medical și aparținătorilor.

Măsuri urgente în caz de infecție

Pentru a putea ține sub control infecțiile intraspitalicești, factorii cu potențial patogen trebuie identificați rapid și administrat tratamentul încă din primele momente. De exemplu, pacienții care sunt internați cu simptome de diaree, trebuie să fie testați imediat pentru clostridium difficile, una dintre cele mai virulente bacterii răspunzătoare de infecții nosocomiale. La pacienții testați pozitiv, trebuie să se aplice imediat tratamentul adecvat.

Folosirea mănușilor

O măsură foarte simplă și eficientă, care poate preveni răspândirea infecțiilor, este purtarea mănușilor de unică folosință. Această regulă este obligatorie pentru personalul medical și, în anumite cazuri, chiar și pentru rudele pacienților. Mănușile sunt un accesoriu indispensabil în unitățile medicale, acolo unde medicii și asistentele iau contact direct cu pacienții și pot astfel răspândi mai ușor infecțiile nosocomiale. 

Spitalele trebuie să asigure mănuși în cantități adecvate. Industria a avansat foarte mult, iar mănușile de nitril încep să le înlocuiască pe cele din latex, care puteau produce iritații sau alergii. În plus, acum se găsesc mănuși de nitril la cel mai bun preț, prin urmare costurile pe care trebuie să le suporte conducerea unui spital sunt mult mai reduse.

Echipamente de protecție 

Echipamentul de protecție, format din mască, halat, mănuși de unică folosință și botoși, trebuie să fie disponibil oricând, atât pentru personalul medical, cât și pentru rudele pacientului. Echipamentul trebuie îmbrăcat la intrarea în salon și dat jos imediat ce vizitatorul a ieșit de acolo, fiind depozitat numai în locuri special amenajate.

Dezinfectarea saloanelor 

Curățenia în saloane trebuie să se facă imediat după externarea pacienților, astfel încât aceste încăperi să fie perfect igienizate, pentru a putea primi alți bolnavi. Se folosesc substanțe dezinfectante autorizate, în doze corecte, care să poată distruge eventuale bacterii. În plus, camera de gardă, camera asistentelor și alte săli medicale trebuie să fie dezinfectate zilnic.

Infecțiile intraspitalicești trebuie tratate cu maximă seriozitate de către managementul oricărui spital, pentru că pot face foarte multe victime în rândul pacienților. Chiar și infecțiile minore pot pune în pericol viețile unor pacienți care au deja probleme grave de sănătate, cum sunt diabetul sau boli cardiovasculare. Acest set de reguli, aplicate corect și cu responsabilitate, poate duce la prevenirea răspândirii infecțiilor nosocomiale în spitale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata