Cum ajută Ozempic în pierderea în greutate?

103

În opinia unei paciente, weekend-ul trecut am fost la o petrecere. Am purtat o fustă creion Alexander McQueen cu imprimeu leopard și un pulover negru. O curea era strânsă în jurul taliei mele. Am cumpărat fusta la jumătatea anilor ’90 și am lăsat-o să iasă de-a lungul anilor până când nu am mai încăput în ea. Recent, am modificat-o la mărimea inițială. Mi s-a potrivit perfect. M-am simțit în largul meu în hainele mele pentru prima dată după mulți ani.

Sunt pe Ozempic, medicamentul “miraculos” conceput pentru diabetul de tip 2 și îmbrățișat în mod controversat de persoanele care caută o pierdere în greutate dramatică și aproape imediată. Acesta funcționează prin imitarea acțiunii unui hormon natural, GLP-1 (peptida 1 asemănătoare glucagonului), pentru a întârzia procesul de digestie și, astfel, pentru a gestiona foamea.

Am slăbit suficient, dar mi-e teamă să mă opresc

Nu am diabet, dar am colesterol ridicat și artrită. Ozempic poate fi de ajutor în gestionarea acestor două afecțiuni, dar, pentru mine, aceasta este – dacă îmi veți ierta analogia alimentară – doar cireașa de pe tort. M-am luptat mult timp cu greutatea mea. (Obezitatea este o trăsătură ereditară în familia mea, iar eu port cu cinci-șase kilograme mai mult decât ar trebui pentru vârsta și constituția mea). Mai mult ca niciodată de când am ajuns la menopauză, la sfârșitul anilor 40. Mi-am petrecut ani lungi și plictisitori gândindu-mă, vorbind și refuzându-mi mâncarea – sau mâncând prea mult și simțindu-mă vinovată. În ciuda tuturor discuțiilor despre pozitivitatea corporală (greu de îmbrățișat pentru cineva de vârsta mea, 60 de ani), relația mea cu greutatea mea și cu mâncarea nu a fost niciodată una ușoară.

Ozempic a schimbat lucrurile. Am auzit despre el prin intermediul rumbles. Oameni din Los Angeles. Diferite celebrități care ar fi putut fi pe ea. Prietenii au raportat că, aparent, “toată lumea” din New York îl lua înainte de sărbătorile de iarnă. Este genul acela de drog: obligatoriu în rândul claselor de agrement cu bani.

Iată ce ar trebui să știți despre Ozempic

În SUA, FDA a aprobat Ozempic în 2017 pentru a ajuta la controlul zahărului din sânge în diabetul de tip 2. Ozempic nu este aprobat de FDA pentru pierderea în greutate.

În Marea Britanie, Ozempic este disponibil numai pe bază de prescripție medicală, pentru a fi administrat o dată pe săptămână.

Ozempic este o denumire comercială a medicamentului semaglutide. Acesta stimulează eliberarea de insulină, scade glicemia și încetinește golirea stomacului. Sub denumirea comercială Wegovy și fabricat de producătorul danez de medicamente Novo Nordisk, semaglutida a fost aprobată de FDA pentru utilizare generală în iunie 2021. În studiile clinice, pacientul mediu a pierdut 15% din greutatea corporală.

În martie 2023, Wegovy a fost aprobat pentru utilizarea NHS pentru pacienții cu un IMC care îi plasează aproape de partea superioară a intervalului de obezitate, precum și pentru cei cu cel puțin o afecțiune legată de greutate. Există o limită maximă de doi ani pentru prescripție.

Potrivit unui studiu din august 2022, după ce au renunțat la semaglutid, pacienții au pus înapoi, în medie, două treimi din greutatea pe care au pierdut-o în decurs de un an.

Reacțiile adverse grave posibile sunt enumerate ca fiind pancreatită, modificări ale vederii, insuficiență renală și “posibile tumori tiroidiene, inclusiv cancer”.

În octombrie 2022, Agenția Europeană pentru Medicamente a raportat “o creștere a cererii de Ozempic, ceea ce a dus la penurii intermitente de aprovizionare care se așteaptă să dureze până în 2023”.

Dar am început să mă gândesc să îl folosesc eu însămi abia după ce m-am întâlnit cu ginecologul meu extrem de sensibil, Claire Mellon, care slăbise foarte mult și arăta fantastic. Un entuziast Ozempic, ea credea că este foarte benefic pentru femeile care se luptau cu creșterea în greutate la menopauză și a descris cât de pozitivă a fost experiența pentru stima de sine.

Mi l-ar prescrie și mie? Nu, dar m-a trimis la Dr. Tamsin Lewis, fondatorul Wellgevity, care este specializată în neuroștiință și în biologia îmbătrânirii, precum și în medicină nutrițională și funcțională, pentru a afla mai multe. Și ea este o susținătoare a Ozempic, dar numai, subliniază ea, cu o supraveghere medicală adecvată. “Este foarte eficient pentru a schimba relația cu mâncarea (și cu alcoolul), deoarece are un efect asupra grelinei, hormonul foamei, astfel încât oamenii se satură mai repede și descurajează mâncatul emoțional fără noimă, pe care atât de mulți dintre noi îl fac.” Lewis crede că poate îmbunătăți mai multe aspecte ale sănătății. “Atunci când oamenii renunță la grăsimea de pe burtă, aceasta poate ajuta cu colesterolul și, de asemenea, cu inflamația și durerile artritice.” Am fost convins.

Mi-a fost prescris un curs de trei luni de către un medic estetician care a simpatizat cu lupta mea cu greutatea după menopauză. Prietenii erau sceptici. Am fost întâmpinată fie cu “dar tu nu ai diabet”, fie cu “cum rămâne cu rezervele scurte (pentru bolnavii de diabet) despre care se vorbește în ziare?”. De asemenea, detractorii au numit-o “o tulburare de alimentație într-o injecție”. Dar am fost prea curios pentru ca acest lucru să mă oprească. Am plătit 450 de lire sterline pentru doza de trei luni.

Am început cursul în decembrie, injectându-mi “stiloul” în stomac o dată pe săptămână, conform instrucțiunilor, și crescând doza foarte încet, la început luând 0,25 mg și ajungând la 1 mg în câteva luni. Cunoșteam cele mai frecvente efecte secundare – greață, vărsături, diaree și constipație – și posibilele riscuri pentru sănătate. Uneori aveam câte o mică greață, de multe ori dimineața înainte de a mânca, dar nu foarte mare – mai degrabă un ușor rău de mașină. Trecea în câteva minute. Apetitul meu a scăzut; am mâncat aceleași alimente, dar în cantități mai mici. Am încetat să mă mai gândesc tot timpul la mâncare.

 

Semaglutida (denumirea medicală a medicamentului în sine) tocmai a fost aprobată de NHS pentru pierderea în greutate © Morwenna Parry

Pe Ozempic am pierdut în greutate în mod constant – aproximativ cinci sau șase kilograme în patru luni. Nu arăt slabă (și nici nu vreau să arăt); am revenit la dimensiunea mea de dinaintea menopauzei. Și mai bine, tensiunea arterială și nivelul zahărului din sânge au scăzut, inflamația din șolduri a beneficiat de pierderea în greutate – și, cel mai fericit, am o relație mult mai sănătoasă cu mâncarea. Mă bucur de ea. Mănânc atunci când mi-e foame și mă opresc când sunt sătulă. Nu mă simt vinovată după ce mănânc.

Când voi înceta să iau Ozempic? Asta e mai complicat. Știu că am slăbit suficient, dar mi-e teamă să mă opresc. Studiile au constatat că, atunci când utilizatorii de Ozempic încetează să mai ia medicamentul, greutatea revine la loc. Lewis vă sfătuiește: “Este important să nu renunțați de la început. Oamenii se îngrașă atunci când se opresc pentru că nu are un efect de durată. Așadar, pofta de mâncare va reveni, deși, să sperăm, relația oamenilor cu mâncarea se schimbă.”

Am avut emoții să scriu despre Ozempic. Deși semaglutida (denumirea medicală a medicamentului în sine) tocmai a fost aprobată de NHS pentru pierderea în greutate, sunt îngrijorat de judecata altora – pentru că vreau să fiu subțire într-o eră a pozitivismului corporal, pentru că este văzut ca o lipsă de disciplină și o “soluție rapidă” care nu va funcționa pe termen lung. Apoi, mai este și faptul că producătorii medicamentului au fost suspendați de o asociație industrială pentru că au încălcat codul de practică al acesteia. Deși sunt monitorizat de către medicul meu prin analize de sânge regulate, mă îngrijorează și faptul că nu cumva vor exista surprize neplăcute în ceea ce privește efectele pe termen lung. Dar adevărul este că mă simt cel mai bine din ultimii ani și am mai multă încredere în mine. Medicul meu de familie mi-a spus că aceasta este o călătorie holistică și că trebuie să fac exerciții fizice și să am o dietă sănătoasă, nu doar să mă bazez pe medicament. Am fost.

Speranța mea este că voi schimba Ozempic cu obiceiuri alimentare mai evoluate, mai relaxate și mai puțin punitive. Sper să mențin această relație mai sănătoasă cu mâncarea și cu corpul meu. Poate că Ozempic nu este o soluție pe termen lung, dar m-a făcut să înțeleg că este posibil să am o atitudine sănătoasă față de alimentație. Și asta trebuie să merite. Nu-i așa?

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online