Eficiența și importanța colaborărilor între branduri

Trăim într-o lume aflată mereu în schimbare. Nu degeaba spunem că trăim în secolul vitezei și al tehnologiei. Pentru a ține pasul cu ritmul accelerat al inovațiilor, multe companii investesc în parteneriate strategice, dezvoltă parteneriate și colaborează cu diferite startup-uri, dar și cu alte companii cu renume.

Însă această formă de dezvoltare și colaborare în cursa pentru succes nu este nouă. Prin anii ’90, General Motors și Toyota asamblau autoturisme, Siemens și Philips dezvoltau semiconductori, Canon și Kodak colaborau pentru dezvoltarea fotocopiatoarelor și lista unor astfel de colaborări este mult mai lungă.

Colaborarea dintre concurenți a ajuns să fie la modă. Sunt și parteneriate între marile branduri din diferite domenii de activitate, toate avânt ca scop câștigarea de capital și resurse financiare.

O alinață strategică poate întări companiile în fața rivalilor, chiar dacă poate unul dintre parteneri intră în umbra celuilalt. Cu toate acestea, argumentele pentru colabări de genul acesta sunt foarte puternice. E greu pentru o companie să dezvolte noi produse și să intre pe noi piețe de una singură. Ar fi nevoie de foarte mulți bani, de capital de imagine, de mult marketing etc.

Astfel, fiecare companie caută să încheie parteneriate și alianțe cu alte branduri concurente sau din alte segmente de piață pentru a putea evolua împreună. Se încheie alianțe strategice cu obiective clare. Este foarte important ca parteneriatul să aducă plus valoare companiilor implicate.

Când vine vorba de companii concurente, e foarte greu să se creioneze o armonie între ele, existând mereu teama de trădare. Dar dacă parteneriatul e construit bine, cu avantaje win-win, atunci cu siguranță poate fi de durată.

E mult mai ușor în cazul brandurilor din diferite domenii de activitate. De exemplu în cazul unui cazinou online, o colaborare benefică este între 888casino și EGT, unde EGT este dezvoltator de jocuri pentru cazinouri și nu intră în competiție cu operatorii de cazinouri.

Analiza unui parteneriat

Tot pe segmentul acesta de colaborări între mari branduri, amintim de GoPro și Red Bull (ambele branduri sunt orientate spre distracție și divertisment), BMW și Louis Vuitton (ambele branduri sunt dedicate călătoriilor de lux).

O alianță este o afacere în continuă dezvoltare și evoluție. În timp, termenii reali pot depăși termenii legali sau obiectivele stabilite. Colaborările trebuie închegate pe fiecare palier, începând de la nivelul de conducere și până la faza de producție. Angajații celor 2 companii trebuie să conlucreze împreună pentru succesul dorit. În același timp, fiecare companie trebuie să-și instruiască angajații cu privire la ce e permis și ce nu e permis în colaborarea cu partenerul sau partenerii.

Companiile văd în aceste alianțe noi oportunități de dezvoltare, dar și de educare și învățare. Omul, cât trăiește, învață. Nu există o companie suficient de mare și puternică încă să spună că nu mai are nimic de învățat. Din contră, oricând pot apărea noi idei și oportunități în dezvoltare și inovație.

Înainte de încheierea unui parteneriat, se discută și se negociază obiectivele, se identifică obiectivele strategice și se stabilește de ce ar fi bună eventuala colaborare. De exemplu, Airbus are nevoie de parteneri strategici în construirea și dezvoltarea avioanelor. Un avion nu poate zbura fără motoare, iar în această direcție Airbus a încheiat colaborări cu General Electric, Rolls-Royce, Pratt & Whitney și alte branduri renumite și recunoscute pentru producția de motoare.

Este foarte important ca aceste parteneriate strategice să fie încheiate cu mai multe branduri, nu doar într-o singură direcție. Revenind la exemplul Airbus, încheierea colaborărilor cu mai mulți producători de motoare oferă o siguranță că avioanele produse vor avea propulsia asigurată. Nu livrează la timp, General Electric, livrează Rolls-Royce și exemplele pot continua. Mereu este bine să existe o soluție de backup.

Când se dorește încheierea unui parteneriat, jucătorii implicați (branduri renumite sau startup-uri) trebuie să fie realiști că pot onora angajamentele. În medie, durează cam 9-10 luni de la prima întâlnire și până la încheierea unei colaborări.

Indiscutabil, firmele trebuie să lucreze împreună pentru a se dezvolta și a crește. Fiecare companie / firmă / brand are nevoie de alte servicii pe care nu le poate dezvolta intern sau costurile sunt prea mari pentru a construi ceva de la zero. Totodată, companiile pot oferi reciproc servicii și produse în scopul de a crește împreună în business.

Unele au vizibilitate mai mare și pot sprijini alte branduri prin asociere. Altele sunt specializate în anumite servicii și produse, ceea ce le face să aducă KnowHow în parteneriatul cu alte branduri.

Când ambii parteneri intenționează în mod egal să interiorizeze abilitățile celuilalt, neîncrederea și conflictele pot strica alianța și îi pot amenința supraviețuirea.

Niciuna dintre părți nu vrea să „deschidă kimono-ul”. Alianțele par să funcționeze cel mai bine atunci când un partener intenționează să învețe și celălalt intenționează să crească dependent de celălalt.

Așa cum am menționat și mai sus, cel mai bun parteneriat este acela realizat între diferite companii axate pe servicii conexe și fiecare permite ca celălalt să prospere în afacerile comune. Important este ca niciuna dintre părți să nu invadeze piața celuilalt.

Lucrul in echipa

Închei prin prezentarea a două mari parteneriate existente pe piață și care s-au bucurat de un real succes:

  • Burger King și McDonald’s – cei mai acerbi adversari din industria fast food s-au alăturat într-o frumoasă campanie de co-marketing în 2019. Așa cum am spus, astfel de parteneriate nu sunt încurajate și nici nu au o durata prea mare, dar ocazional își pot uni forțele pentru o campanie specială.
  • Nike și Apple – cele 2 mari branduri lucrează împreună de la începutul anilor 2000. Nu sunt concurenți, Nike fiind o marcă de echipamente sportive, iar Apple un gigant din tehnologie. Dar ambele și-au unit forțele și au crescut împreună. Apple a dezvoltat aplicație pentru sport, în timp ce Nike a realizat încălțăminte pentru fanii Apple 😊.

În concluzie, parteneriatele între branduri și companii sunt vitale. Ele sunt necesare pentru prosperitate și inovație. Fie că vorbim de parteneriate pe aceeași industrie, fie că vorbim de parteneriate din industrii diferite, toate au scopul de a aduce beneficii și câștiguri win-win.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata